Volledig scherm
© Thinkstock

Fretten moeten begraafplaats van konijnenplaag redden

Ze vreten de gazons en beplanting aan, en het groen op de graven, maar zijn tegelijk ook schattige diertjes. De gemeente Woerden zit in haar maag met een konijnenplaag op begraafplaats Rijnhof. Fretten moeten uitkomst bieden.

,,Wij hebben veel klachten gekregen van nabestaanden die boos en verdrietig zijn dat de graven van dierbaren zijn aangetast door konijnen," zegt wethouder Bob Duindam. ,,Op een plek van orde, reinheid en rust is zo'n probleem uitermate vervelend."

Niet alleen de naasten van de overledenen balen van de explosief gegroeide konijnenpopulatie, dat doet de gemeente ook. ,,De verharding, de beplanting en het gazon heeft erg te leiden van de konijnenvraat en de gegraven holen en gangen. De schade en overlast nemen behoorlijk toe," zegt Duindam.

Desondanks is het volgens hem een 'ongelofelijk heikel' punt om wat te doen aan de plaag. ,,Want het zijn toch schattige beestjes, hè." Het stadsbestuur kiest daarom voor de inzet van fretten, omdat die methode voor de konijnen het minst pijnlijk zou zijn.

Een zogenoemde fretteur zet de konijnenburcht af met netten of kooitjes. Binnen die afzetting laat hij fretten los die de konijnen uit hun hol moeten jagen. De fret krijgt een bitje in zodat hij de konijnen niet doodbijt en hij ze levend vangt. Zodra een konijn eenmaal is gevangen, knijpt de fretteur de nekwervel door en is het dier snel dood.

Volgens Duindam merkt het konijn hier nauwelijks wat van en is dit zogeheten fretteren één van de diervriendelijkste methoden. Eerdere pogingen om op deze manier konijnen te vangen op Rijnhof, waren succesvol, zegt Duindam.         

Groene Hart