Geboren Boskoper Kees van Twist loopt ‘stage’ bij heropening van museum
VIDEO,,Ik ben eerlijk gezegd helemaal niet zo’n schoffelaar”, bekent een lachende Kees van Twist als hij in het openluchtgedeelte van het Boomkwekerijmuseum wat onhandig in de aarde staat te harken. ,,Onkruid wieden, het is toch eigenlijk ondankbaar werk. Dit is niet echt mijn vak.”
Van Twist, die bekendheid verwierf als journalist (NOS, VARA, AVRO) en directeur van het Groninger Museum (1999-2011), werkt een ‘stage’ van anderhalf uur af in de tuinen van het Boskoopse museum. Dat doet de cultuurkenner niet zomaar: omdat de heropening van het flink vernieuwde Boomkwekerijmuseum plaatsvond, had de Nederlandse Museumvereniging die gelegenheid aangegrepen om de Nationale Museumweek af te trappen. Onderdeel daarvan is dus de ‘stage’ van Van Twist. En zo kan het dat de man die ooit als cultureel diplomaat in New York werkte, nu met handschoenen aan met een heggenschaar, een spa en een schop bij de buxussen, rozen en hortensia’s in de weer is .
Arc de Triomphe
De druk is hoog voor de 63-jarige Van Twist. Al zijn werkzaamheden worden uitvoerig gefilmd door een cameraploeg van de Museumvereniging. Hij krijgt ‘les’ van museumvrijwilligers die hun sporen in de boomkwekerij ruimschoots hebben verdiend, waarvan er ook nog eens een dozijntje staat toe te kijken.
Bovendien is Van Twist een geboren Boskoper. ,,Maar ik heb hier maar twee weken gewoond. Daarna hebben mijn ouders me meegenomen naar het noorden.”
Ik heb maar twee weken in Boskoop gewoond. Daarna hebben mijn ouders me meegenomen naar het noorden
Vervolgens woonde, studeerde en werkte Van Twist in Amsterdam en Groningen en raakte hij verknocht aan de Waddeneilanden. Vanuit de journalistiek rolde hij in de museumwereld. Hij werkte tussendoor dus nog een tijd in Amerika, maar terugkeren naar zijn geboortegrond Boskoop deed hij nooit. Tot gistermiddag dus.
Zo slecht doet hij het werk niet, vinden ze bij het museum. ,,Je hebt ongetwijfeld talent, maar je praat een beetje veel voor een stagiair”, luidde het met een vette knipoog gevelde oordeel van ex-boomkweker Wijnand van den Bosch. Een zeven, krijgt Van Twist, als hij tevreden tussen de buxusfiguren - twee ervan lijken op de Parijse Arc de Triomphe - staat. Met dat cijfer kan Van Twist, die ook nog een stuk meevoer op een oude schouw, goed leven. ,,Ik was vroeger op school al blij met een zes.”
Na afloop van zijn kortstondige periode als ‘onhandige stageloper’ was Van Twist vol lof over het Boomkwekerijmuseum, dat met behulp van tachtig vrijwilligers werd vernieuwd en in een moderner jasje werd gestoken. ,,Een museum runnen is het vertellen van verhalen. Wie kunnen dat nou beter doen dan de ex-kwekers zelf? Sommige musea ontdoen zich van vrijwilligers, dat is heel dom. Ze zijn je beste ambassadeurs.”
Sommige musea ontdoen zich van vrijwilligers, dat is heel dom. Ze zijn je beste ambassadeurs
Digitaal
Het museum kreeg vooral op het digitale vlak een upgrade. Bezoekers kunnen in de nieuwe permanente expositieruimte aan de slag met beeldschermen, knoppen, luikjes en filmpjes. Voorzitter Noud Slot hoopt op meer bezoekers. ,,De wereld om ons heen verandert. Wij konden niet achterblijven. We hopen op meer bezoekers.”
Dat verwacht rondleider Siegfried Zuhr ook. De geboren Berlijner kwam zestig jaar geleden naar Boskoop en had jarenlang een bedrijf in vruchtbomen aan de Zuidwijk. Hij geeft rondleidingen in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. ,,Dit museum was wel aan verbetering toe.”
Die mening deelt Jaap Smit, de commissaris van de Koning. Hij verrichte de officiële handelingen van de heropening en roemde de het kwekersdorp in een afgeladen zaal om zijn innovaties en samenwerking. ,,Een museum is als een boom die je moet snoeien om te laten groeien. Dit is niet het grootste, maar wel een belangrijk museum. Ik hoop en verwacht dat er straks meer bezoekers komen.”
Dit is niet het grootste, maar wel een belangrijk museum. Ik hoop en verwacht dat er straks meer bezoekers komen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’