Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Gemeenten piekeren niet over een rookverbod

PollAmbtenaren van de verschillende gemeentes in het Groene Hart hoeven niet te vrezen voor een rookverbod tijdens werktijd. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de gemeentes.

Poll

Ambtenaren moeten gewoon kunnen roken tijdens werktijd

  • Ja (59%)
  • Nee (41%)
681 stemmen

De Zeeuwse gemeente Veere maakte onlangs bekend dat ze van plan is een rookverbod in te stellen voor de medewerkers. Onder werktijd mogen zij straks geen sigaretje meer opsteken. In het Groene Hart is hiervan geen sprake. Wel zijn er verschillende gemeentes die het hun medewerkers verbieden om voor het gemeentehuis te roken. Bij de meeste gemeentes zijn buiten rookruimtes.

,,Een verbod invoeren voor roken tijdens werktijd is lastig", geeft een woordvoerder van de gemeente Nieuwkoop aan. ,,Wij kennen een systeem van flexibele werktijden, waarbij je zelf mag bepalen wat je werktijden zijn, tussen 7 uur 's morgen en 22.00 uur 's avonds.”

De meeste gemeentes geven aan dat zij hun medewerkers niet iets willen verbieden. ,,Wij werken liever met positieve prikkels dan met een verbod", zegt een woordvoerder van de gemeente Waddinxveen. ,,Recent heeft een groot deel van onze medewerkers meegedaan aan een preventief medisch onderzoek. Een onderdeel daarvan is onderzoek naar de leefstijl. Medewerkers krijgen op basis van de resultaten persoonlijk advies. Begeleid stoppen met roken kan daarvan deel uitmaken."

Ontmoedigd

Vrijwel alle gemeentes geven aan dat begeleid stoppen mogelijk is voor medewerkers. ,,Roken wordt niet verboden, wel ontmoedigd", reageert de gemeente Montfoort. ,,We stimuleren een gezonde levensstijl."