Volledig scherm
Kan straks de vlag uit? © ANP

Gezakt of geslaagd, scholen bellen alle examenleerlingen

Eindexamenleerlingen horen vandaag of ze geslaagd zijn. De meeste scholen kiezen er tegenwoordig voor álle leerlingen te bellen om de uitslag door te geven. ,,Anders zitten ze toch in spanning."

Het Kalsbeek College (Woerden) belt sinds vorig jaar alle leerlingen persoonlijk op met de uitslag van het eindexamen. ,,Voor die tijd werden alleen niet-geslaagden gebeld. Maar omdat leerlingen toch in onzekerheid zaten, hebben we er voor gekozen iedereen te bellen", zegt een woordvoerder.

Ook op het Ashram College, het Scala College (beide Alphen) en het Coornhert Gymnasium (Gouda) worden alle leerlingen gebeld. ,,Dat doen we al sinds mensenheugenis", zegt Judith Cramer van het Coornhert. ,,Als je dat niet doet, kan het onduidelijkheid geven." Leerlingen zitten toch in spanning, zegt ook Cora la Grand van het Scala College.

Niet alle scholen kiezen voor deze werkwijze. Op het Coenecoop College (Waddinxveen) worden alleen de leerlingen gebeld die gezakt zijn, vertelt Anja van de Steeg van de leerlingenadministratie. ,,Tegenwoordig appen de mentoren daarna vaak de leerlingen die geslaagd zijn. We kijken altijd eerst goed of we iedereen gebeld hebben, het is nooit misgegaan." De mentoren plegen de telefoontjes: die kennen de leerlingen het beste.

Mail

Ook het Minkema (Woerden) kiest ervoor te bellen met de leerlingen die gezakt zijn. Leerlingen op het vmbo en mavo/havo krijgen rond 16.00 uur een e-mail als ze geslaagd zijn. Leerlingen van havo/vwo konden dit jaar bij hun mentor aangeven dat ze ook gebeld willen worden als ze geslaagd zijn.

Quote

In welke volgorde ze bellen? Geen idee, misschien wel op alfabeti­sche volgorde

Cora la Grand, Scala College

Bij de Topmavo, onderdeel van de Groene Hart Scholen in Alphen, worden gezakten gebeld door hun unitleider. Daarna mogen mentoren de geslaagden bellen dat ze de vlag uit kunnen hangen. Zo gaat het ook op het Groene Hart Lyceum.

Vrijwel alle scholen bieden leerlingen daarna de mogelijkheid om naar school te komen. Voor de geslaagden is dat hét moment om elkaar te feliciteren en een drankje te drinken. Voor de gezakten is er vaak een gesprek gepland met de mentor of een vakdocent om te bespreken in welk vak nog herexamen kan worden gedaan.

Ergens tussen 12.00 uur en 17.00 uur worden vandaag heel veel telefoontjes gepleegd. ,,De mentor wil graag een lief woordje spreken tot de leerlingen die geslaagd zijn", zegt La Grand. ,,In welke volgorde ze bellen? Geen idee, misschien wel op alfabetische volgorde."