Volledig scherm
© anp

Gouwenaars willen geld voor megamoskee terug

Marokkanen die geld hebben gegeven voor de bouw van islamitisch centrum El Wahda in Gouda, willen hun bijdragen terug. Het geld was afgestaan voor de bouw van een grote moskee. Die droom is uiteengespat nadat de gemeenteraad het plan heeft getorpedeerd.

Volledig scherm
Het ontwerp voor de grote moskee. © ANP Handouts

Mogelijk komt er een kleine moskee en blijven de drie bestaande behouden. Een aantal gelovigen zou het daar niet mee eens zijn en wil zijn geld terug. Maar dat lukt ze niet, of maar mondjesmaat. Dit heeft geleid tot  ruzie in islamitisch Gouda.

Er zou zelfs een vechtpartij om zijn geweest in een van de moskeeën, volgens onbevestigde berichten. ,,Van een vechtpartij weet ik niets af, wel is het een feit dat afgelopen zondag de gemoederen hoog opliepen rond moskee Nour,'' stelt een getuige. ,,Tot twee keer toe, zelfs. 's Middags wilde een vrijwilliger uitleggen wat er met het geld ging gebeuren maar hij werd weggehoond. 's Avonds ging PvdA-raadslid Khalid Tatou praten met de mensen, met hem gebeurde hetzelfde. De moslims willen dat het bestuur uitleg geeft. Ze hebben grote bedragen gedoneerd en weten nu niet wat ermee gebeurt. Maar de moskee geeft niet thuis.''

Ook Mohamed Massaoudi kent de verhalen van mensen die hun geld terug willen. ,,Maar er zijn geen bonnetjes, dus dat is moeilijk.'' Saïd Boukayouh, woordvoerder van moskee El Wahda, ontkende de onvrede eerder in deze krant.