Volledig scherm
Vorig jaar in Woerden, bijeenkomst met muziek en toespraken in het Westdampark © Marnix Schmidt

Hier worden zondag kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen

Zondag is het Wereldlichtjesdag, de dag dat mensen van over de hele wereld kaarsjes aansteken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. In het Groene Hart wordt dat ook op diverse plekken gedaan. 

In Leimuiden komen mensen samen in de stiltetuin bij de Algemene Begraafplaats aan de Dorpsstraat. Bij slecht weer verplaatst de bijeenkomst naar binnen. Er worden gedichten voorgelezen en mensen kunnen een foto van hun overleden kind meenemen. 

In Linschoten begeleiden muzikanten Dick van Vliet, Marcel Kooijman en Karin Menken de bijeenkomst in ‘t Kruispunt. De namen van de overleden kinderen worden genoemd en ouders kunnen een kaarsje aansteken. 

In Woerden vindt de bijeenkomst voor het eerst binnen plaats, in De Hall aan de Korenmolenlaan. De afgelopen twee jaar werd de herdenking gehouden in het Westdampark. Er is een gedachtenislijn, waar mensen een foto van hun overleden kind aan kunnen hangen. De bijeenkomst is een initiatief van Patrick en Nienke Spithoven. Zij verloren zelf in 2012 hun dochter Eva nog tijdens de zwangerschap.

In Waddinxveen kunnen mensen samenkomen bij Algemene Begraafplaats Thijmhof. In het verleden werd er in Gouda ook een bijeenkomst gehouden, maar de afgelopen jaren niet meer. In Alphen  is er nooit een evenement gehouden. 

Groene Hart