Volledig scherm
PREMIUM
Actrice Noortje Herlaar speelt één van de rollen in de nieuwe dramaserie De 12 van Oldenheim, die in Harmelen wordt opgenomen. © Marnix Schmidt

'In Harmelen vonden we alles wat we zochten'

Dorp is filmsetHarmelen veranderde vandaag in een filmset voor de opnames van de dramaserie De 12 van Oldenheim. In de serie figureren tientallen Harmelenaren en hoewel dat vooral veel wachten is, blijkt het een gewild baantje.

Quote

We hebben heel veel plaatsen bekeken, maar in Harmelen vonden we alles wat we zochten

Uitvoerend producent Steven Berendsen

Verhaallijn

De 12 van Oldenheim speelt zich af in het fictieve dorpje Oldenheim. De meeste families wonen er al generaties lang en iedereen kent elkaar. De gemoedelijke sfeer verandert als tijdens een zomerse nacht een 16-jarig meisje uit het dorp verdwijnt. Er volgt een grote zoekactie, maar ze wordt niet gevonden. Kort daarna verdwijnt een tweede inwoonster van Oldenheim en daar blijft het niet bij.
De dramaserie, die een bovennatuurlijke sfeer kent, draait om twintig personages. De cast is inmiddels voor het grootste deel bekendgemaakt. Zo zijn er rollen voor Noortje Herlaar, Nasrdin Dchar, Fedja van Huêt, Richard Groenendijk, Guy Clemens, Gaite Jansen, Michiel Nooter, Saskia Temmink en Cas Jansen.

In het voorjaar verschijnt de serie op Videoland. Dit is een online videodienst van RTL waar abonnees ‘on demand’ series en films kunnen kijken.

Op de doorgaans zo rustige maandagmorgen is het een drukte van belang in Harmelen. Verspreid over het plein voor de hervormde kerk staan groepjes mensen te kletsen. Dan opeens komen ze allemaal tegelijk in beweging. Onder hen actrice Noortje Herlaar. Al pratend wandelt het gezelschap richting de kerk. Om vervolgens plotseling te stoppen, terug te lopen en weer hetzelfde te doen. En nog een keer.

Typisch Nederlands dorpje
De dorpelingen zijn niet onderweg naar een kerkdienst, maar onderdeel van de nieuwe dramaserie De 12 van Oldenheim. Voor de opnames is uitvoerend producent Steven Berendsen met zijn crew al sinds augustus neergestreken in Harmelen. ,,We hebben heel veel plaatsen bekeken, maar in Harmelen vonden we alles wat we zochten", legt hij uit. Met alles bedoelt Berendsen een typisch Nederlands dorpje met veel ontmoetingsplekken, zoals een dorpsplein, kerk en restaurant. Zo'n 70 procent van de serie wordt in Harmelen opgenomen, waarvan een groot deel in restaurant De Kloosterhoeve. Voor sommige scènes wordt uitgeweken naar andere plaatsen. Zo zijn er opnames gemaakt bij een woning in Woerden en bij tuincentrum de Bosrand. Zondag is er gefilmd bij het Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman.

Groene Hart