Volledig scherm
© ANP/Facebook Fotomontage AD

'Inschattingsfout bij aangifte van vermoorde Linda'

Tijdens een persconferentie in Oosterhout heeft de politie toegegeven dat bij de aangifte die vooraf ging aan de moord op Linda van der Giesen in Waalwijk 'een inschattingsfout' is gemaakt. Achteraf gezien had huiszoeking moeten worden gedaan om naar het wapen te zoeken, aldus de politie.

Volledig scherm
Dick Schouten (L), hoofd operatie van de politie Midden en West Brabant en Charles van der Voort, hoofdofficier van justitie, tijdens de persconferentie. © ANP
Quote

Het ziet ernaar uit dat de politie een grove steek heeft laten vallen.

Ockje Tellegen (VVD)

Linda stapte op 2 augustus naar de politie om aangifte te doen tegen F. Tussen de twee was sprake van een 'complexe relatie', waarbij over en weer aangiftes en meldingen zijn gedaan, aldus de politie. Op 8 augustus maakte ze er melding van F. mogelijk een vuurwapen in zijn bezit had. De vrouw had de informatie volgens de politie 'van horen zeggen'. Op 10 augustus werd Linda onder vuur genomen op het parkeerterrein van ziekenhuis TweeSteden in Waalwijk.

Politiechef Dick Schouten zei dat achteraf moet worden vastgesteld dat het 'bijzonder spijtig' is, dat het zo is gelopen. Volgens hem zal tot de bodem worden uitgezocht hoe het heeft kunnen gebeuren. De politie heeft nog geen excuses aangeboden maar vermoedt dat dit, zoals het er nu uitziet, wel nodig is.

Reactie minister
D66 wil snel een reactie van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aangaande de inschattingsfout. Kamerlid Magda Berndsen vindt het goed dat de politie de kwestie onderzoekt, maar constateert wel dat dit niet de eerste zaak is. Ook in de zaak van de moordenaar van oud-D66-leider Els Borst zijn door politie en justitie fouten gemaakt. Berndsen wil van de minister weten of die fouten te wijten zijn aan een capaciteitstekort bij de politie.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen zegt in een reactie op de persconferentie van de politie woensdag. ,,Het ziet ernaar uit dat de politie een grove steek heeft laten vallen.'' Ze vindt dat de dader de 'zwaarst mogelijke straf' verdient. Gezien de inschattingsfout noemt ze het goed dat de politie de zaak zelf ,,tot op de bodem uitzoekt en kijkt of dit drama had kunnen worden voorkomen''.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil nog niet reageren. Hij wacht het onderzoek af en wil eerst alle feiten kennen, aldus zijn woordvoerder.

Geweld
John F. is in het verleden vaker veroordeeld voor geweldsovertredingen,  bevestigt zijn ex-vrouw Jeske van den Boom. Het Openbaar Ministerie in Breda verwacht dat John F. vrijdag wordt voorgeleid, aldus een woordvoerder.

Hoe vaak en waarvoor exact F. precies is veroordeeld, wil zijn ex-echtgenote niet kwijt. Ze bevestigde eerder dat zij en Linda bedreigd werden en aangifte hadden gedaan, maar zij waren niet de enigen. ,,Ik ken meerdere vrouwen. Niet persoonlijk, maar ik weet dat ze er zijn.'' Een concreet aantal wil en kan Van den Boom niet zeggen, maar ze suggereert dat deze vrouwen niet op één hand te tellen zijn. ,,Hij is een charmeur en manipulatief. Hij weet precies hoe hij vrouwen om zijn vinger moet winden'', licht ze toe. ,,Maar wie hem beter leert kennen, ziet de waarheid. Een man die liegt en bedriegt, waar je niet gemakkelijk meer van af komt.''

Het Openbaar Ministerie in Breda kan vanwege het lopende onderzoek niet reageren op de geweldsovertredingen van F., laat een woordvoerder weten.

Tattooshop weer open
Van den Boom zat maandagavond na de gewelddadige dood van Linda op uitdrukkelijk verzoek van de politie ondergedoken. Haar tattooshop Duke's Tattoo and Bodyart aan de Molenstraat in Zevenbergen ging uit veiligheidsoverwegingen op slot.

Inmiddels is de winkel, die ze op 20 juni opende, weer toegankelijk voor klanten. Ze baalt dat haar zaak in verband wordt gebracht met haar opgepakte ex-man. ,,Hij heeft niets, maar dan ook niets met mijn zaak te maken. Ik verzoek iedereen dan ook om gewoon langs te komen.''

Volledig scherm
Bloemen op de plek waar Linda werd doodgeschoten. © ANP

'Veel steun aan vrienden'
De eigenares, zelf ook moeder, wil vooral haar leven weer oppakken. ,,Ik heb ontzettend veel steun aan mijn vrienden. Ze zijn de hele tijd bij me.'' De politie maakte woensdag bekend dat er een intern onderzoek komt naar de aangiftes die Van den Boom en Linda tegen F. hebben gedaan.

,,Daar heb ik niets over gehoord, ook vandaag heb ik helemaal niets van de politie vernomen'', verbaast Van den Boom zich. ,,Ik moest gisteren via de voicemail horen dat hij zich op het bureau had gemeld.''

Voorgeleid

Deze week volgt een besloten herdenkingsbijeenkomst voor het personeel waarin Linda, moeder van een 4-jarig zoontje, wordt herdacht. Ook bij het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg is een online condoleanceregister geopend. Wanneer F. wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris, is nog niet duidelijk.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement