Volledig scherm
De muzikanten in de Ziggo Dome © Marlies Wessels

Jostiband kijkt uit naar 50ste verjaardag: Dit is zo gaaf

Camera's zijn ze wel gewend, de leden van de Jostiband. Een persconferentie, is toch weer nét iets anders. Zeker als dat in de Ziggo Dome is, op de plek waar ze over een aantal maanden het jubileumconcert geven. Behalve vertellen over dat droomconcert wilden de orkestleden iets duidelijk maken. ,,Wij zijn niet gek," zegt muzikant Peter Hanemaaijer.

Quote

Als we het nummer van Armin van Buuren spelen, zien we een lach op hun gezicht en ze gillen soms van blijdschap. Daar doen we het ook voor.

Evelien Biemond
Volledig scherm
© Marlies Wessels

Vier geselecteerde orkestleden, naast Hanemaaijer namen ook Evelien Biemond, Inge Beunder en Patrick Hielema plaats achter een tafel, met een microfoon voor de neus. Normaal zitten ze alle vier achter een keyboard. Ook orkestleider Lyan Verburg schoof aan. Aan de andere kant zaten journalisten, omringd door cameramannen, van verschillende zenders. De muzikanten vertellen over hun droom die op 5 september werkelijkheid wordt: het jubileumconcert ter ere van het vijftigjarig bestaan in diezelfde Ziggo Dome.

,,We hebben ook meebelevers, die bij de repetities op woensdagavond kijken," legt Evelien Biemond (al sinds 1988 lid van het orkest) uit. ,,Als we het nummer van Armin van Buuren spelen, zien we een lach op hun gezicht en ze gillen soms van blijdschap. Daar doen we het ook voor." Inge Beunders vult haar aan: ,,Dit is ontzettend leuk, maar de woensdagavonden zijn zo gaaf. Het voelt alsof we een grote familie zijn."

Quote

We willen heel graag af van het stempel dat het oud en stoffig is

Inge Beunders

Oud en stoffig
Die grote familie (140 orkestleden) wil een groot feest geven ter ere van de vijftigste verjaardag van de Jostiband. ,,Veel mensen kennen ons van liedjes als 'twee emmertjes water halen' en 'Als de klokken van Arnemuiden'. Maar we willen meer mensen bereiken, het is 2016, geen 1966," maakt Verburg duidelijk. Het imago van de Jostiband moet op de schop. ,,We willen heel graag af van het stempel dat het oud en stoffig is," zegt Beunders.

Daarom oefent het orkest al een tijdje op nieuwe nummers. Hey Jude van The Beatles, This is what it feels like van Armin van Buuren, Viva la Vida van Coldplay en Afrojacks Ten Feet Tall zijn toegevoegd aan het repertoire. En om helemaal van het imago af te komen, zijn nieuwe pakken nodig.

Quote

Ik was vanochtend al om vijf uur wakker, ik was niet zenuwach­tig, maar had wel gezonde spanning

Patrick Hielema
Volledig scherm
© Marlies Wessels

,,Je kunt je verjaardag vieren met een blokje kaas met ananas, of in de Ziggo Dome," sprak Verburg. Waarmee ze maar wil aangeven dat ze zelf beslissen hoe groot het feest wordt. Maar dat hangt ook af van het bedrag dat via crowdfunding wordt ingezameld. ,,We hopen dat mensen ons een warm hart toedragen en ons dit gunnen. Je kunt je afvragen waarom we voor de Ziggo Dome kiezen, maar je kunt ook denken 'Waarom niet'? We willen vooruit denken en door blijven ontwikkelen."

Spanning
De vier orkestleden lijken geenszins onder de indruk van de enorme ruimte en geven rustig antwoord op de vele vragen. Ze knikken als de ander het antwoord geeft. ,,Ik ben het er helemaal mee eens," zeggen de andere drie dan. ,,Ik ben hier al zeven keer geweest," zegt Hielema. ,,Bij Marco Borsato en Sting. Maar leeg is deze zaal ook mooi," zegt hij terwijl hij om zich heen kijkt naar de duizenden stoeltjes. ,, Ik was vanochtend al om vijf uur wakker, ik was niet zenuwachtig, maar had wel gezonde spanning. Toen ik hier binnenkwam wilde ik wel eens op het podium staan. Toen schoot ik wel even vol ja."

Ook Peter Hanemaayer moest twee keer met zijn ogen knipperen toen hij voor het eerst de concertzaal in stapte. ,,Wauw, wat is dit gaaf. Laat de artiesten maar komen!" De Jostiband heeft voor het concert een wensenlijstje als het om gastoptredens gaat; Frans Bauer, André Rieu en Armin van Buuren kunnen een uitnodiging verwachten. Wie er daadwerkelijk komt, is nog niet bekend.

Quote

Ik ben retetrots. Zij hebben het verhaal verteld. We willen mensen laten zien dat we meer kunnen dan muziek maken, dat we ook ongeloof­lijk veel plezier hebben.

Lyan Verburg

Laten zien dat de leden van de Jostiband meer in hun mars hebben, dan op het juiste moment op een triangel slaan, was één van de doelen van deze dag én van het jubileumconcert. ,,Ik ben retetrots," straalt Verburg. ,,Zij hebben het verhaal verteld. We willen mensen laten zien dat we meer kunnen dan muziek maken, dat we ook ongelooflijk veel plezier hebben. Op die manier willen we anderen stimuleren ook hún talent te ontwikkelen. Binnen onze organisatie zijn heel veel mensen met talent. Die betrekken we hierbij."

Zo zijn er orkestleden die een boek over de Jostiband schrijven, zijn er bewoners van Ipse de Bruggen die meewerkten aan het maken van het jubileumlogo en werd er bijvoorbeeld appeltaart gebakken voor de aanwezige journalisten. ,,Wij hoeven ons niet onder een tafel te verstoppen," vat Beunder het mooi samen. ,,Je bent iemand met een beperking, maar wat maakt dat nou uit."

Volledig scherm
© Marlies Wessels

Groene Hart