Volledig scherm
Wieteke Breuren probeert vergeefs de graskaas van de kar te tillen. © Marnix Schmidt

Kaasliefhebbers: graskaas de nieuwe haring onder de kazen

Na een jaar lang rijpen in het pakhuis van John de Goey wordt de enorme graskaas die Ed en Wieteke Breuren op de graskaasdag van 2014 kochten dan eindelijk aangesneden. ,,Vrijdagmiddag is het zover'', zegt Ed Breuren. ,,Hij moet echt een paar dagen bijkomen van het vervoer naar het Stadshotel en op temperatuur komen.''

De 150 kilo wegende kaas, van het formaat tractorwiel, is bijzonder door de ingrediënten, legt Breuren uit. ,,Nadat de koeien weer de wei in gaan, eten ze voor het eerst in het jaar vers gras. Dit geeft betere melk dan het voer dat ze krijgen als ze in de stal staan. Zo wordt de graskaas erg smakelijk.''

'Nieuwe haring' 
De graskaas wordt onder liefhebbers gezien als de nieuwe haring onder de kazen. Omdat Breuren van wat pittiger kaas houdt, is ervoor gekozen deze nog een paar dagen te laten liggen. ,,Vrijdagmiddag gaan we hem uitdelen. Kaasmeisjes zullen rond gaan en de gerechten die we serveren zullen waar mogelijk met de graskaas worden bereid. Zo geven we de kaas terug aan de Woerdenaren.''

Aansluitend is de verkiezing van de Kaaskoning van Woerden. Zaterdag wordt officieel de Woerdense kaaszomer ingeluid met de Graskaasdag. Op en rond het Kerkplein kunnen liefhebbers kijken naar de aanvoer van kazen op brikken, het uitstallen van de waar en het verhandelen. Om 11.00 uur zal veilingmeester Jacques de Koning de eerste graskaas van het jaar én de grote Graskaas veilen.

Groene Hart