Volledig scherm
Kees van Kooten leest voor © anp

Kees van Kooten leest voor laatste maal in... Evertshuis

Schrijver, tv-maker en cabaretier Kees van Kooten(74) geeft zondag z'n allerlaatste voorleesvoorstelling, en wel om 14.30 uur in het Bodegraafse Evertshuis. Dat bevestigt organisatrice Miranda Nagtegaal van de Bibliotheek de Groene Venen.

Nagtegaal zegt dat de populaire schrijver om gezondheidsredenen heeft aangekondigd het rustiger aan te willen doen en de voorstelling in Bodegraven als zijn laatste te willen beschouwen. "Het is dus de laatste kans om zo'n voorstelling van Kees van Kooten mee te maken,'' zegt Nagtegaal. ,,Hij schreef in de e-mail er desondanks een onvergetelijke middag van gaan maken.''

Inmiddels zijn er al 200 kaartjes gereserveerd. Het Evertshuis heeft een capaciteit van ongeveer 250 plaatsen.

Tas boeken
Van Kooten leest voor uit oud en nieuw werk en becommentarieert de actualiteit in woord en beeld. ,,Hij komt met een tas met boeken binnen, vertelt, leest voor en maakt grappen. Hij improviseert eigenlijk alles.'' De bibliotheekmanager kan niet precies aangeven waarom Van Kooten nu juist heeft gekozen voor Bodegraven om z'n laatste voorleesvoorstelling te geven. ,,Het is waarschijnlijk toeval,'' zegt Nagtegaal. ,,Wij hadden hem een jaar geleden al geboekt voor twee sessies: een in de bibliotheek van Waddinxveen en een in Bodegraven.'' Halverwege vorig jaar heeft Van Kooten een hartaanval gehad en is hij geopereerd. Daarop heeft hij besloten het rustiger aan te gaan doen.

Op 11 september is zijn laatste boek verschenen, Leve het welwezen. Het speelt zich vooral af in het ziekenhuis, waar de schrijver op hilarische wijze in conflict raakt met een medehartpatiënt, die, wat getekende moppen betreft, een groot gevoel voor humor blijkt te hebben. Tijdens de voorstelling bespreekt Van Kooten een aantal cartoons uit zijn nieuwste boek.

Groene Hart