Volledig scherm
Jaap Verhage uit Haastrecht, een van de bewoners die fel tegen komst van proefboringen in Haastrecht is. © Pim Mul

Krimpenerwaard krijgt gelijk: geen proefboring naar gas

Gaswinningsbedrijf Vermilion heeft bij de Raad van State in hoger beroep bakzeil moeten halen. Het Canadese bedrijf pikte namelijk niet dat de gemeente Krimpenerwaard een noodzakelijke omgevingsvergunning weigerde voor een proefboring in Haastrecht.

,,Wij hebben een slag gewonnen'', zegt Jaap Verhage voorzitter van het actiecomité Haastrecht/Vlist Gasvrij: ,,Maar of we ook de oorlog hebben gewonnen, is de vraag.’’ Wel vindt hij dat Vermilion zich met het hoger beroep als een klein kind heeft gedragen dat per se z’n zin wil hebben. Ook de gemeente Krimpenerwaard reageert verheugd.

Vermilion krijgt geen omgevingsvergunning om een proefboring te verrichten aan de Hoenkoopse Buurtweg in Haastrecht. Dat heeft de Raad van State gisterochtend in een beroepszaak bepaald. Vermilion stelt dat de boorlocatie juist met 'grote zorgvuldigheid' is gekozen omdat daar boring daar de minste overlast geeft. Ook beloofde het gaswinningsbedrijf er alles aan te doen om de proefboorinstallatie uit het zicht te houden. De gemeenteraad van de Krimpenerwaard oordeelde echter dat de landschappelijke waarden te veel worden aangetast.

Voor een proefboring hoeft Vermilion geen vergunning te hebben om het bestemmingsplan wijzigen, maar dat neemt volgens de Raad van State niet weg dat wel vergunning is vereist voor het realiseren van een verhard terrein met de boorkelder ten behoeve van het aanleggen van een boorgat. ,,Het gemeentebestuur heeft terecht geconcludeerd dat niet aan haar voorwaarden wordt voldaan’’, aldus de rechter in Den Haag.

Compliment

Quote

Het gemeentebe­stuur heeft terecht geconclu­deerd dat niet aan de voorwaar­den wordt voldaan

Raad van State

,,Geweldig nieuws en een compliment voor de gemeente Krimpenerwaard en de actiegroep Haastrecht/Vlist Gasvrij’’, zegt Evert Hassink van Milieudefensie. ,,Dit is goed voor de omwonenden, het Groene Hart en voor het klimaat. Het laat zien dat lokale actie om het gas onder de grond te houden loont. Steeds meer lokale overheden en buurtbewoners verzetten zich tegen pogingen van olie- en gasbedrijven om kleine gasvelden in het land aan te boren of verder leeg te pompen.’’

Woerdenaren putten hoop uit de uitspraak van de Raad van State. Het Papekopveld onder de wijk Molenvliet is van Vermilion. ,,Dus op 9 kilometer van Woerden geen proefboring naar gas. Dit is uniek en zeer interessant. We gaan dit bestuderen’’, luidt de eerste reactie van Laat Woerden niet Zakken.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Groene Hart