Volledig scherm
De Lopifit, de elektrische loopbandfiets, duikt steeds vaker op in de omgeving van de Reeuwijkse Plassen. © Frank de Roo

Loopbandfiets rukt op: Als je kunt lopen en fietsen, kun je ook loopfietsen'

De elektrische loopbandfiets is in trek en verhuurder Hillegonda Slappendel van de Lopifit begrijpt wel waarom. ,,Als je kunt lopen en fietsen, kun je ook loopfietsen'', zegt ze. Steeds meer nieuwsgierige pubers en volwassenen lopen ermee weg.

De elektrische loopbandfiets Lopifit, een vernuftige Nederlandse vinding van de Drentse techneut Bruin Bergmeester, is splinternieuw in het straatbeeld. Rustig of stevig wandelend op de loopband van de fiets kunnen de gebruikers 'met de wind in de haren' grote afstanden afleggen.

De loopbandfiets, wettelijk een fiets met trapondersteuning, heeft zes versnellingen en een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Er geldt geen wettelijke minimale leeftijd. Valhelm, rijbewijs en kenteken zijn ook niet voorgeschreven. De plaats op de weg is het fietspad als dat er is.

Verkeersdiploma

Quote

Ze moeten zichzelf ook even de tijd gunnen om het gebruik van de loopband­fiets onder de knie te krijgen

Hillegonda Slappendel

,,Bij pubers hanteren wij uit het oogpunt van veiligheid een leeftijdsgrens van 12 jaar'', zegt Hillegonda Slappendel. Met vijf familieleden runt de Waddinxveense het verhuurbedrijf Loopfiets Groene Hart bij haar schoonouders aan de Schinkeldijk in Reeuwijk-Tempel. ,,We vinden het ook belangrijk dat ze hun verkeersdiploma van school hebben. Met hun ouders erbij is er altijd goed toezicht. Er hebben zich tot nu toe geen gekke dingen voorgedaan."

Op het erf van de voormalige buxuskwekerij staan twee echtparen te popelen om met de loopfiets op pad te gaan. Ze krijgen eerst een korte instructie hoe de elektrische aandrijving van de tweewieler werkt. Al gauw is het tijd om het in een paar rondjes zelf eens te gaan proberen. ,,Het ziet er simpel uit", zegt een van de mannen. ,,Ik kijk even hoe jullie het doen", reageert zijn vrouw afwachtend. ,,Dat lopen valt nog niet mee hoor", ervaart de echtgenote van het andere stel. Ze vindt het lopen op de loopfiets al hard genoeg en doet het daarom kalm aan.

,,Je moet wel blijven lopen tijdens het fietsen", legt Slappendel geduldig aan het viertal uit. ,,Net als op de lopende band van de sportschool. Rolt de fiets nog door, met het inknijpen van beide remmen stopt de fiets helemaal."

(De tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Hillegonda Slappendel legt uit hoe de Lopifit werkt. © Frank de Roo
Quote

Het is ook goedkoper dan menig ander uitje, zoals een middagje karten

Hillegonda Slappendel

Het zijn vooral echtparen, gezinnen en groepen die op het succes van de loopfiets afkomen. Meestal heeft nog niemand daarmee tegelijk gelopen en gefietst. Slappendel: ,,Ze moeten zichzelf ook even de tijd gunnen om het gebruik van de loopbandfiets onder de knie te krijgen. In het begin missen ze soms nog hun zadel. We krijgen na afloop gelukkig veel positieve reacties en zien alleen maar blije gezichten."

Loopfiets Groene Hart kwam op Koningsdag in 2016 uit de startblokken. Voor de verhuur van maandag tot en met zaterdag zijn intussen dertig witte loopfietsen beschikbaar. Vooraf reserveren is een must.

Arrangementen

Voor de meeste loopfietsers is Reeuwijk-Tempel het begin- en eindpunt. Er zijn voor de geïnteresseerden korte en lange routes in de omgeving uitgezet. De accu's zijn sterk genoeg om er een dag mee op pad te gaan. Iedereen krijgt een telefoonnummer mee voor hulp en ondersteuning onderweg, als dat nodig.

,,Inmiddels hebben we voor de loopfietsers ook twaalf arrangementen samengesteld met onderweg een lunch, een high-tea, een rondleiding op een kaasboerderij of een bezoek aan brouwerij de Molen in Bodegraven. Met de Reeuwijkse en Nieuwkoopse Plassen in de buurt is Reeuwijk-Tempel voor hen een mooi vertrekpunt", heeft Slappendel ervaren.

Texel

Zelf ontdekte ze de loopfiets toen ze met haar gezin op Texel vakantie vierde. ,,Dat beviel ons zo goed dat we hiermee ook bij ons in de buurt aan de slag wilden. Omdat er in het Groene Hart nog geen verhuurpunten waren, kwam van het een het ander en zijn we het verhuurbedrijf begonnen."

,,Dat het zo zou aanslaan hadden wij niet verwacht. Iedereen is enthousiast omdat het toch wat anders is dan lopen of fietsen. Het is ook goedkoper dan menig ander uitje, zoals een middagje karten. De loopfiets huur je al twee uur voor 15 euro per persoon. Je hoeft geen borg te betalen, want alles gaat bij ons in goed vertrouwen."