Volledig scherm
Nederlands paspoort © SXC

Méér Britten vragen om Nederlands paspoort

De naderende Brexit leidt in het Groene Hart tot een kleine toename van Britten die de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Een handjevol Britten klopte de afgelopen maanden bij de gemeenten aan met de vraag om een Nederlands paspoort. De vraag neemt wél toe, in vergelijking met eerdere jaren.

In Bodegraven-Reeuwijk hebben sinds oktober 2018 zeven Britten geopteerd voor het Nederlanderschap. De afgelopen jaren was dit aantal één of twee.

In Gouda hebben zich dit jaar drie Britten gemeld, in 2018 kregen vijf Britten de Nederlandse nationaliteit, een jaar eerder was dat er één. In Alphen kregen zeventien Britten (2017 en 2018) de Nederlandse nationaliteit. ,,Dat aantal is hoger dan voorgaande jaren", meldt een woordvoerder.

Behandeling

De gemeente Krimpenerwaard kreeg vóór 2018 geen aanmeldingen van Britten die Nederlander wilden worden. Vanaf 2018 hebben vijf personen een aanvraag ingediend, waarvan er nog twee in behandeling zijn.

De Ronde Venen heeft in 2019 al twee Britten aan de Nederlandse nationaliteit geholpen. In 2018 waren het er twee, in 2017 ging het om acht personen.

Groene Hart