Volledig scherm
De politie tijdens een controle. © anp

Meer mensen voelen zich onveilig in hun eigen buurt

Het aantal mensen in het Groene Hart dat zich in de eigen buurt onveilig voelt, is in het afgelopen jaar flink toegenomen. Vooral Alphenaren en Gouwenaars voelen zich onprettig in hun eigen omgeving, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het percentage mensen in Gouda en Alphen - samen goed voor 175.000 inwoners - dat zich onveilig voelt in de buurt, is het afgelopen jaar met ruim 100 procent toegenomen.

Woerdenaren voelen zich weliswaar veiliger dan de doorsnee Nederlander, maar het aantal inwoners dat zich onveilig voelt neemt wel iets toe: 8,5%. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van alle Gouwenaars en Alphenaren voelt 2,1 procent zich niet veilig. Landelijk is dat 1,8 procent. Woerdenaren zijn minder bang: 1,3 procent.

Gedaald
Het aantal mensen dat naar eigen zeggen slachtoffer is geweest van criminaliteit, zoals geweld, vermogensdelicten of vandalisme is sinds 2005 meer dan 30 procent gedaald. ,,Dit vertaalt zich maar beperkt in de beleving van veiligheid'', stellen de onderzoekers.

Het veiligheidsgevoel in de eigen omgeving laat met name in Alphen, Gouda en in mindere mate in Woerden te wensen over. ,,We worden als inwoners wel meer met de neus op de feiten gedrukt'', zegt een woordvoerder van de gemeente Woerden.

Matrixborden
,,In onze gemeente wordt met matrixborden in een wijk aangegeven dat er inbrekers actief zijn. De bedoeling is natuurlijk om iedereen er attent op te maken, maar het kan er ook toe leiden dat het angst oproept onder de buurtbewoners voor inbraak in eigen woning.''

Volgens massapsycholoog dr. Hans van de Sande is een veiligheidsgevoel 'sterk lokaal'. ,,Als buurtbewoners stress of paniek ervaren door narigheid in de buurt is dat niet snel weg. Dat gevoel wordt continu gevoed door media."