Volledig scherm
Korfbalscheidsrechter Mark Meijers © Pim Mul

'Mensen die nooit fluiten weten niet hoe lastig het soms is'

Week van de scheidsrechterJe hebt strenge scheidsrechters, oude, jonge en lieve. Maar allemaal staan ze in het veld om het mogelijk te maken dat tientallen liefhebbers kunnen sporten. Deze week is het de Week van de Scheidsrechter. Doel is om de man of vrouw in het zwart de waardering te geven die ze verdienen. AD Groene Hart sprak met drie van hen.

Quote

Mijn doel is om altijd benader­baar te zijn

Mark Meijers

Ooit begon Mark Meijers als scheidsrechter, omdat hij 'niet zo goed nee kan zeggen'. Maar inmiddels leidt hij al ruim zestien jaar korfbalwedstrijden in goede banen. Als clubscheidsrechter bij 'zijn' SDO en soms bij andere verenigingen. Daarnaast begeleidt hij bij SDO andere scheidsrechters. ,,Ik vind veel dingen leuk om te doen en scheidsrechter zijn hoort daar ook bij", vertelt Meijers, die in het dagelijks leven voor de klas staat. ,,Dus ik heb wel affiniteit met leiding geven, mensen begeleiden. Dat is ook wat je doet als scheidsrechter. Bij SDO, waar ik ook selectiespeler ben, fluit ik wedstrijden in alle leeftijdscategorieën."

,,Er is een groot verschil in benadering. Bij de jongste jeugd ben je veel meer de regels aan het uitleggen, terwijl je bij oudere spelers de regels moet naleven. Dat doe je de ene keer strenger dan de andere keer. Dat hangt af van hoe je een wedstrijd inzet. Fluit je vroeg in een wedstrijd voor een bepaalde overtreding, dan moet je die lijn wel doortrekken. En andersom: wat je eerder toestaat, mag je later niet zomaar affluiten."

Presentje

Meijers looft het initiatief van de Week van de Scheidsrechter. ,,Vorig jaar hebben we met jeugdspelers een filmpje gemaakt om al onze scheidsrechters te bedanken. Dit jaar krijgen alle arbiters van buitenaf een presentje. Er wordt weleens gezeurd op scheidsrechters, maar mensen die nooit fluiten hebben niet door hoe lastig het soms is."

,,Mijn doel is om altijd benaderbaar te zijn. Als spelers of clubs dat willen, zal ik na afloop altijd uitleg geven over mijn beslissingen. Het leukste aan scheidsrechter zijn is als mensen na afloop naar je toekomen om te zeggen dat je het goed hebt gedaan. Of wanneer je in het voorbijgaan hoort dat mensen tevreden over je waren. Dan heb je het goed gedaan."

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Hockey-scheidsrechter Isis van Haastregt © Peter Franken

Geld

Quote

Eigenlijk zouden scheids­rech­ters elke wedstrijd gewaar­deerd moeten worden en niet alleen deze week

Isis van Haastregt

De 16-jarige Isis van Haastregt is gaan fluiten omdat haar club, HC Alphen, dat van haar leden verlangt. Isis is sinds haar vijfde lid en fluit wedstrijden sinds haar twaalfde. Nu volgt ze de cursus clubscheidsrechter Plus. ,,Daar ben ik voor gevraagd en ik mag ook hogere spelende teams fluiten. Wanneer ik mijn examen heb gehaald, krijg ik er ook nog geld voor: 10 euro per wedstrijd van 70 minuten." Isis staat bijna elke zaterdag op het veld. Alleen als ze met haar club een uitwedstrijd speelt, is ze niet beschikbaar om een wedstrijd te leiden. ,,Ik fluit selectieteams. Van jongens D1 tot meisjes C1, maar ook meisjes A2, dat zijn jongeren van mijn leeftijd. Ik word daarbij begeleid door mijn club."

Opmerkingen

Natuurlijk krijgt ook Isis wel eens opmerkingen over haar leiding. ,,Een scheidsrechter ziet niet alles. De spelers staan er altijd dichterbij. Dan krijg je weleens wat naar je hoofd. Een paar keer laat ik het toe, maar als het door blijft gaan trek ik wel eens een kaart. Groen voor een kleine tijdstraf of geel voor een langere. Een rode kaart heb ik nog nooit getrokken. Dan moet het wel een erge overtreding zijn." Tegen ouders die aanmerkingen hebben, zegt ze: ,,Houd je maar in, anders kun je de wedstrijd vanuit het clubgebouw bekijken en het zicht is daar erg slecht."

Wanneer ze een fout maakt, kan ze er niet te lang bij stilstaan. ,,Hockey is een snelle sport, sneller dan voetbal. Meestal krijg ik juist leuke reacties na afloop. Soms omdat ze het niet verwachten dat een jong iemand goed fluit, maar meestal omdat ik het ook goed gedaan heb."

Dat er een Week van de Scheidsrechter is, vindt ze een goed idee. ,,Zonder een scheidsrechter kunnen wedstrijden niet doorgaan. Eigenlijk zouden scheidsrechters elke wedstrijd gewaardeerd moeten worden en niet alleen deze week. Zonder scheidsrechters zijn sporters nergens.''

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Voetbalscheidsrechter Harry van Waas . © Pim Mul

Vechtpartij

Ook de 73-jarige Harry van Waas is sinds 1998 scheidsrechter. ,,Daarvoor was ik speler bij Spartaan '20 in Rotterdam en na mijn verhuizing naar Schoonhoven voetbalde ik in zaterdag-1, later in het 7de elftal."

Waarom scheidsrechter?

,,Je bent onder de jongens en lekker bezig in de buitenlucht."

Is zelf voetballen niet veel leuker?

,,Er gaat niets boven zelf voetballen, maar op een gegeven moment wordt het veld te groot en beginnen je ledematen te knarsen en te piepen."

Altijd plezier?

,,Ik vind het leuk om te fluiten. In principe sla ik geen zaterdag over."

Bent u streng?

,,Ik ben niet zo streng. Als spelers maar respect voor mij en de tegenstander hebben. Overtredingen hebben op een lager niveau vaak met onkunde te maken."

Wat is het vervelendste dat u heeft meegemaakt?

,,Ik heb jaren geleden een wedstrijd tussen Schoonhoven B1 en Nieuwerkerk B1 moeten staken, omdat ouders het veld opkwamen en met elkaar op de vuist gingen. Uiteindelijk werd dat gesust, maar zoiets hoop je niet nog een keer mee te maken."

Wat is het leukste?

,,Als beide teams je na afloop complimenteren met de leiding. Dat voelt goed."

Voelt u zich gewaardeerd bij de club?

,,Jawel. Ik mag na afloop steeds de ijskast leegdrinken."

Wat vindt u van het idee van de Week van de Scheidsrechter?

,,Ik wist het niet en de club was het vergeten, maar voor mij is het altijd de Week van Scheidsrechter."

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!