Volledig scherm
In scene gezette fietsendiefstal © ©RUUD VOEST

Minder fietsendiefstallen in Groene Hart

Gouwenaars doen het vaakst aangifte van fietsendiefstal. De 5,4 aangiften per 1.000 inwoners vorig jaar liggen veel hoger dan in de nummer 2, Alphen (4,1) en de nummer 3, Woerden (3.5).

De verschillen in het Groene Hart zijn groot. In Nieuwkoop bijvoorbeeld zijn maar 0,7 aangiften per 1.000 inwoners. In alle gemeenten in het Groene Hart is sprake van een (forse) daling ten opzichte van 2016.
Dat blijkt uit politiecijfers die LocalFocus van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft ontvangen. Sinds het hoogtepunt in 2014 is er een constante daling van het aantal aangiftes van fietsendiefstal.

Drempel

Quote

Vrijwel iedereen heeft een DigiD omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt

Politiewoordvoerder

Het is lastig te zeggen of dat ook daadwerkelijk betekent dat er minder fietsen worden gestolen. De AVc betwijfelt dit. Die vermoedt dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen als je online aangifte wilt doen. De politie acht de kans klein dat de aangiftebereidheid daardoor is afgenomen. ,,Vrijwel iedereen heeft zo'n code omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt,’’ aldus een politiewoordvoerder. Het ook zijn dat er echt minder fietsen zijn gestolen, bijvoorbeeld omdat een gemeente fietsendiefstal hoog op de agenda hebben gezet. Of omdat de politie lokfietsen inzet en zo meer daders pakt. 

Klik op onderstaande interactieve kaart om het aantal aangiften per gemeente in het Groene Hart te bekijken.

 1. Johan Derksen neemt het op voor Argon-trainer na racistische uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’
  Video

  Johan Derksen neemt het op voor Ar­gon-trai­ner na racisti­sche uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’

  Johan Derksen heeft het vanavond opgenomen voor Argon-trainer Ron van Niekerk, nadat de voltallige spelersgroep van de Mijdrechtse eersteklasser besloot niet met hem door te willen gaan na racistische uitlatingen van Van Niekerk tijdens een wedstrijd. ,,Het zou humor kunnen zijn. Er zijn mensen die hele cynische humor hebben”, zei Derksen in het programma Veronica Inside.
 2. Volledige spelersgroep Argon wil niet verder met trainer na racistische uitlatingen
  PREMIUM

  Volledige spelers­groep Argon wil niet verder met trainer na racisti­sche uitlatin­gen

  De volledige spelersgroep van Argon heeft besloten niet door te willen gaan met trainer Ron van Niekerk. De reden hiervoor zijn racistische uitlatingen van Van Niekerk tijdens een wedstrijd tegen de Amsterdamse club WV-HEDW afgelopen weekeinde. ‘Ga je wassen, zwarte lul’ zou een van de dingen zijn die de trainer heeft gezegd. De overgebleven spelers van de zaterdag-eersteklasser zijn met elkaar in gesprek gegaan en maakten vervolgens bij de technische commissie van de Mijdrechtse club bekend achter de zeven eerder gestopte spelers te staan.