Volledig scherm
In scene gezette fietsendiefstal © ©RUUD VOEST

Minder fietsendiefstallen in Groene Hart

Gouwenaars doen het vaakst aangifte van fietsendiefstal. De 5,4 aangiften per 1.000 inwoners vorig jaar liggen veel hoger dan in de nummer 2, Alphen (4,1) en de nummer 3, Woerden (3.5).

De verschillen in het Groene Hart zijn groot. In Nieuwkoop bijvoorbeeld zijn maar 0,7 aangiften per 1.000 inwoners. In alle gemeenten in het Groene Hart is sprake van een (forse) daling ten opzichte van 2016.
Dat blijkt uit politiecijfers die LocalFocus van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft ontvangen. Sinds het hoogtepunt in 2014 is er een constante daling van het aantal aangiftes van fietsendiefstal.

Drempel

Quote

Vrijwel iedereen heeft een DigiD omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt

Politiewoordvoerder

Het is lastig te zeggen of dat ook daadwerkelijk betekent dat er minder fietsen worden gestolen. De AVc betwijfelt dit. Die vermoedt dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen als je online aangifte wilt doen. De politie acht de kans klein dat de aangiftebereidheid daardoor is afgenomen. ,,Vrijwel iedereen heeft zo'n code omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt,’’ aldus een politiewoordvoerder. Het ook zijn dat er echt minder fietsen zijn gestolen, bijvoorbeeld omdat een gemeente fietsendiefstal hoog op de agenda hebben gezet. Of omdat de politie lokfietsen inzet en zo meer daders pakt. 

Klik op onderstaande interactieve kaart om het aantal aangiften per gemeente in het Groene Hart te bekijken.

Groene Hart