Volledig scherm
Margarethe en Nadja © Politie

Nadja B. in beroep tegen straf voor rit met dode moeder

Nadja B., die in mei 2014 met haar overleden moeder rondreed in Duitsland, Polen en Tsjechië, gaat in beroep tegen haar straf. De rechtbank legde de vrouw verplichte behandelingen op voor haar antisociale en theatrale trekken.

De 80-jarige Margarethe Brouwer-Van Beenen was toendertijd al dementerend en zorgbehoevend. Toen zij overleed, verdwenen Nadja en haar moeder. Nadat Nadja in de woning aan de Herenweg in Rijnsaterwoude constateerde dat moeder Margarethe in haar eigen huis op 80-jarige leeftijd was gestorven, tilde ze haar op en legde haar in de auto. ,,Moeder was gek op autorijden. Ik wilde niet dat een andere auto haar mee zou nemen,'' zei ze verwijzend naar een lijkauto. ,,Ik had geen plan. Moeder hield van vakantie.''

Nadja schreef een afscheidsbrief, nam zuurstof, sondevoeding en benodigdheden mee en vertrok, middenin de nacht. ,,Ik wilde gewoon gaan rijden. Ik snap wel dat dit voor andere mensen raar is. Maar ik had niet het gevoel dat ik met mijn dode moeder op pad was.''

Duitsland
Nadja was bang dat ze het huis van haar moeder kwijt zou raken. ,,Ze pakken mijn moeder niet af,'' hield de vrouw zichzelf voor. Bovendien hield ze zichzelf voor dat haar moeder gewoon nog leefde. ,,Ik heb in de auto de hele tijd tegen haar zitten kletsen.'' De rit voerde via Duitsland, langs de plek waar haar moeder vroeger woonde, in de tijd dat haar vader nog leefde en piloot was bij de KLM.

Tijdens de trip down memory lane belde ze de eerste dag na haar vertrek nog met haar dochter in Rijnsaterwoude. Maar daarna werd het stil, heel stil. Met ongeruste familie tot gevolg en een getuigenoproep van de politie.

Maar niemand zag de oude Volvo met daarin Nadja en haar overleden moeder op een zelf gefabriceerd bed op de achterbank. ,,Zo was ze voor mij nog levend.'' Mede doordat ze met gestolen kentekenplaten reed, bleef Nadja lang ongrijpbaar. Ze sliep boven een Pools benzinestation en besloot uiteindelijk dat het zo niet verder kon.

Plastic
Met haar handen groef ze een gat voor het lichaam van haar moeder, dat ze bedekte met mos van de rotsen. Zo liet ze haar moeder gerold in plastic, achter in een Tsjechisch skigebied dat ze kende uit haar jeugd.

Na een maand keerde ze terug in Nederland, ,,Alles draaide om behoud van het huis,'' stelde officier van justitie Eijgenraam. Zij sprak over 'heel veel' opsporingscapaciteit. "Te gek voor woorden om te gaan slepen met moeder om de verkoop van het huis te voorkomen.''

Realiteit en fantasie
De rechtbank sprak van het bewust vertragen en bemoeilijken van het politieonderzoek. Maar zoals het Openbaar Ministerie ook eiste, hoefde Nadja na haar voorarrest van 67 dagen niet terug naar de cel. Volgens deskundigen is ze verminderd toerekeningsvatbaar en bovengemiddeld intelligent maar heeft ze moeite om realiteit en fantasie uit elkaar te houden.

De rechtbank achtte haar ook verminderd toerekeningsvatbaar en legde verplichte behandeling voor onder meer haar antisociale en theatrale trekken op. Verder is de vrouw volgens deskundigen chaotisch, gejaagd en heeft ze last van verzamelwoede, narcistische trekken, grootheidswaanzin en is ze egocentrisch ingesteld. Dat laatste blijkt ook uit het feit dat ze zich niet heeft kunnen inleven in de gevolgen van haar daden voor haar eigen dochter. ,,Daar heb ik natuurlijk nooit over nagedacht,'' verklaarde ze zelf over het effect op haar dochter.

'Stapelgek,' zei de vrouw tijdens de rechtszaak te worden van het gebrek aan contact met haar dochter. Maar net zoals met een groot deel van de familie heeft ze ondertussen met haar nauwelijks tot geen contact. ,,Alleen red ik het niet,'' dacht Nadja en dat sprak ze ook uit tijdens de zitting. Maar haar bestaan lijkt inmiddels behoorlijk eenzaam.

Groene Hart