Volledig scherm
Foto ter illustratie. Het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking. © ANP

Negen op de tien Nederlanders herdenkt op 4 mei

PollMorgenavond om 20.00 uur is Nederland twee minuten stil om oorlogsslachtoffers te herdenken. Niet iedereen herdenkt hetzelfde. Dat blijkt uit enquête-onderzoek van het Kieskompas.

Negen op de tien Nederlanders is van plan om tijdens Dodenherdenking op 4 mei twee minuten stilte te houden. Het merendeel doet dat om alle oorlogsslachtoffers te herdenken, ruim een derde geeft aan specifiek stil te zijn voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Zuid-Holland herdenkt volgens het onderzoek honderd procent van de ondervraagden aan stil te zijn op 4 mei. 58 procent doet dat om alle oorlogslachtoffers te herdenken, 32 procent herdenkt alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vier procent denkt aan de slachtoffers van de Holocaust, een andere vier procent herdenkt iets anders. Twee procent van de respondenten weet nog niet wat zij herdenken.

Hieronder de grafiek voor de provincie Zuid-Holland

In de provincie Utrecht herdenkt 99 procent. Het merendeel (51 procent) denkt aan alle oorlogsslachtoffers. 37 procent denkt aan de slachtoffers die vielen in de Tweede Wereldoorlog. Vijf procent herdenkt slachtoffers van de Holocaust, een andere vijf procent denkt aan iets anders. Eén procent geeft aan nog niet te weten wat te herdenken. 

Hieronder de grafiek voor de provincie Utrecht

Oorspronkelijk ging Dodenherdenking uitsluitend om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die sindsdien vielen herdacht. 

Poll

Wie herdenkt u voornamelijk tijdens de twee minuten stilte?

  • Alle oorlogsslachtoffers (50%)
  • Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (35%)
  • Slachtoffers van de Holocaust (2%)
  • Anders (3%)
  • Weet ik (nog) niet (1%)
  • Ik herdenk niet (10%)
462 stemmen

Benieuwd naar de andere provincies in Nederland? Zo herdenken mensen in de overige provincies: 

Groene Hart