Binnenvaartschepen foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Binnenvaartschepen foto ter illustratie. © Peter Nicolai

‘Nu toezicht op varend ontgassen’

Regelmatig laten tankschepen al varend gas ontsnappen. Vaak het giftige benzeen of benzeenhoudende stoffen. In Zuid-Holland en Utrecht is dit weliswaar verboden, maar de provincies zitten in hun maag met het handhaven van dit verbod. Zijwachten met smart op een landelijk en Europees verbod op ‘varend ontgassen’.

Quote

We hebben geen middelen om een schipper op heterdaad te betrappen

Patricia Schalkwijk

Bewoners langs de Lek ruiken het met regelmaat: een chemische lucht die een minuut of tien blijft hangen. Het is een schipper die de ruimen al varend ‘ontgast’. Een tankschip voor 100 procent lossen bij de afnemer lukt immers niet, er blijft altijd een beetje achter in tanks en leidingen. Als de schipper vervolgens een andere stof wil laden, dan moet dat restje er eerst uit. Wie dat netjes wil doen via een installatie, moet daarvoor naar Moerdijk, Rotterdam of Amsterdam. Dat kost tijd en is soms ver omvaren.

In een aantal provincies, waaronder Utrecht en Zuid-Holland, is al een verbod ingesteld. „Waar wij mee zitten is handhaving en toezicht. We hebben geen middelen om een schipper op heterdaad te betrappen’’, zegt Patricia Schalkwijk van de provincie Utrecht: „Provincies hebben er bij de minister op aangedrongen snel met een verbod en maatregelen te komen.’’

Groene Hart