Volledig scherm
De monstrans © AD

OM eist lange celstraf voor stelen monstrans

Het Openbaar Ministerie heeft acht en zeven jaar cel geëist tegen de mannen die in 2012 een monstrans stalen in Gouda. Daarnaast zijn ze volgens het OM schuldig aan meerdere ram- en plofkraken.

De monstrans van verguld zilver werd gestolen nadat de deur van Museum Gouda werd opgeblazen. De vitrine waarin de monstrans uit 1662 lag werd kapot geslagen.

Het OM verdenkt de hoofdverdachte van een serie aan ram- en plofkraken. Hij had het daarbij vooral op kunst en sieraden gemunt: zo werd een juwlier in Roosendaal bestolen en uit het stadsmuseum IJsselstein werden schilderijen weggenomen. Zijn kompaan is volgens het OM niet betrokken bij het stelen van de monstrans.

Daarnaast zouden de twee volautomatische wapens en munitie. Ook zijn ze volgens het OM betrokken bij een criminele organisatie.

Hoger beroep
De rechtbank gaf de mannen zes en vier jaar celstraf, nadat het OM toen al acht en zeven jaar cel had geëist. Zowel het OM als de verachten gingen in hoger beroep

Het OM vindt de straffen te laag: ,,Het gegeven dat het bij beiden zoveel strafbare feiten zijn, geeft extra reden tot zorg en vormt aanleiding tot de hogere strafeisen. Ook de proceshouding van de verdachten baart zorg. Er is geen enkel aanknopingspunt te veronderstellen dat verdachten hun leven beteren als ze weer vrij zijn. Het betreft hier beroepscriminelen zonder respect voor andermans eigendommen. De samenleving dient zo lang mogelijk passend tegen deze verdachten te worden beschermd.''

Groene Hart