Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie © Freek Boon

Ondergrondse containers in Groene Hart tot morgen in storing

Door fout in de software-update gingen naar verluidt zeker 50 ondergrondse afvalcontainers in het Groene Hart de afgelopen dagen niet open. Het vuil hoopt zich daarom op sommige plekken in rap tempo op.

Normaal gesproken gaan de ondergrondse containers open met een afvalpas. Maar sinds vrijdag gebeurt er op veel plekken niets. Tijdens het bijwerken van de software manifesteerde zich ineens een probleem, waardoor het systeem enkele dagen de melding ‘pas onbekend’ gaf en de containers zich niet openden.

Dit euvel doet zich voor bij vijftig van de duizend ondergrondse containers die door inzamelaar Cyclus worden geleegd. ,,Het gaat om een landelijk probleem”, zo zegt communicatieadviseur Charlotte Hartman. ,,Maar Cyclus wordt zwaarder getroffen door het hoge aantal containers en het type kastjes dat de passen leest, dat wij gebruiken.”

Kuub vuil

Quote

De monteurs rijden vandaag pas weg als alles opgelost is

Arjen Beijsterbosch

Op sommige plekken stapelden de zakken, die mensen maar naast de container hadden neergezet, zich daarom op. Zoals aan de Paradijs in Gouda, waar zeker een kuub vuil zich om de container heeft opgehoopt en bewoners het afval van een afstandje konden ruiken.

Volgens BWaste uit Deventer, dat voor Cyclus de ondergrondse containers plaatst en onderhoudt, is sprake van een ‘beheersbaar probleem’. Het afvalcontainerbedrijf stuurt vandaag vier onderhoudsmonteurs langs om de problemen ter plekke zo snel mogelijk op te lossen. De ict-afdeling van BWaste werkte van afstand aan het dichten van het gat in de software.

Morgen functioneren de containers weer normaal, met maximaal tien storingen per dag, verzekert directeur Arjen Beijsterbosch. ,,De monteurs rijden vandaag pas weg als alles opgelost is.”

Bij een test deden de problemen zich niet voor, zegt de afvalinzamelaar. ,,Meestal voeren wij ‘s nachts updates door. Maar die kwamen ditmaal niet bij alle containers goed door”, zegt Beijsterbosch. Dat had als gevolg dat vijftig containers geen verbinding meer maakten met de passen die staan geregistreerd op adres, en het afsluitsysteem niet meer wist welk huishouden de container mag gebruiken.

Combinatie van factoren

Niet vanzelfsprekend was een fout in de software de oorzaak van het probleem, zegt de directeur van BWaste. Een storing van een zendmast kan volgens hem net zo goed de boosdoener van zijn geweest. ,,Mensen schreeuwen gelijk moord en brand, maar soms kunnen wij er zelf niets aan doen, of is het een combinatie van factoren.”

Cyclus zette extra mensen in om de zakken naast de containers weg te halen. ,,Wij houden deze bijplaatsingen bij om zicht te houden op de tonnages. Op korte termijn hadden wij geen alternatief scenario om dit specifieke probleem te ondervangen”, aldus Hartmann.