Volledig scherm
PREMIUM
Portret van Ruud de Ranitz © Archief foto

Op jacht naar de moordenaar van freule Ruud

Jonkvrouw RuudIn maart 1991 wordt de 53-jarige jonkvrouw Rudol­phine Wilhelmine de Ranitz dood gevonden in haar huis in Woerden. Ruim 25 jaar later heropent de politie de zaak. Een reconstructie van een cold case, die in Woerden destijds veel stof deed opwaaien. ,,Ik durf te beweren dat de naam van de dader al in het politie­dossier zit.''

Woensdag 13 maart 1991. Jonkvrouw Rudolphine 'Ruud' de Ranitz komt niet opdagen bij buurthuis Wijk Contact Molenvliet (WCM) in Woerden. ,,Dat waren we niet gewend van haar'', zegt Marianne Mulder, vrijwilliger in het bestuur van WCM. De Ranitz is op dat moment voorzitter van het wijkcentrum en altijd stipt met haar afspraken. Samen met twee andere vrijwilligers besluit Mulder poolshoogte te nemen.  

Hevig verweerd
Vanaf het buurthuis aan de Stromenlaan is het een kippeneindje naar De Zaan. Daar, in een van de kenmerkende kasteelwoningen, woont De Ranitz. ,,We hebben aangebeld en geluisterd, maar we kregen geen gehoor'', herinnert Mulder zich. ,,Toen ik de brievenbus opendeed, hoorde ik gas stromen." Geschrokken laat ze de klep weer vallen.
Diezelfde avond vindt de brandweer het ontzielde lichaam van De Ranitz. Ze ligt in haar nachtjapon op bed, met een gapende wond op haar achterhoofd. Een klap met een 'zwaar voorwerp' is haar fataal geworden, constateert de lijkschouwer. De sporen op haar lichaam tonen aan dat zij zich hevig heeft verweerd. Het huis is doorzocht. En op de benedenverdieping zijn alle gaspitten van het fornuis opengedraaid en is de oven aangezet. Ook staan er opgebrande waxinelichtjes. Een gasexplosie blijft Woerden bespaard.