Volledig scherm
Ferry Torrez gaf al eerder shows met reptielen, zoals hier in 2012 op GSG Leo Vroman in 2012 © Pim Mul

Ophef over krokodillen en slangen in circus

Het verbod op optredens met wilde dieren in de piste is nog geen maand oud of Circus Renaissance presenteert een show met alligators en wurgslangen. Tegenstanders pleiten voor uitbreiding van het verbod.

Twee krokodillen en zes slangen maken deel uit van de levende have waarmee het Nederlandse Circus Renaissance vanavond in Waddinxveen optreedt. Daarna volgen nog vijf voorstellingen, waarin ook paarden, pony's en honden optreden. Wilde zoogdieren ontbreken, want die zijn sinds 15 september verboden in de piste. ,,Krokodillen en slangen zijn exotische dieren die wel zijn toegestaan,'' stelt spreekstalmeester Alberto Althoff van Circus Renaissance.

Daar is niet iedereen gelukkig mee. ,,Wij vinden het natuurlijk droevig dat er nog steeds met reptielen in circussen mag worden opgetreden,'' zegt fractievoorzitter Corina Kerkmans van de Partij voor de Dieren in Gouda. ,,Het verbod op wilde zoogdieren was een eerste stap. De gezondheid, het welzijn en het natuurlijk gedrag van andere dieren in het circus blijven ons natuurlijk eveneens aan het hart gaan.'' Toch gaat de partij geen actie voeren bij de circustent.

De Alphense oud-wethouder Robert Blom (VVD) deelt de kritiek van de Partij voor de Dieren. Hij was in ons land koploper om een verbod op wilde dieren in het circus voor elkaar te krijgen. ,,Schandelijk,'' noemt hij de show met exotische dieren. ,,Dat zou je gewoon niet moeten willen. Omdat reptielen niet zijn te dresseren, wordt er voortdurend met die dieren door het land gesleept om er alleen maar wat gekke dingen mee te kunnen doen. Er wordt daar wel actie tegen gevoerd, maar het duurt doorgaans lang voordat er ook hiervoor een verbod zal komen.''

De alligators en wurgslangen die vanavond eenmalig de piste in Waddinxveen betreden zijn eigendom van de Amsterdamse dompteur Ferry Torrez. Hij verzorgt bij Circus Renaissance een gastoptreden, speciaal voor de première. Torrez omschrijft zijn shows zelf als ongeëvenaard, indrukwekkend en uniek. Jong en oud zouden steeds op het puntje van hun stoel zitten als de reptielenman met zijn dieren aan de slag gaat. Dat deed hij in 2012 al eens in Gouda, maar toen tijdens een show op GSG Leo Vroman.

Zelf reageert Torrez nuchter op de kritiek. ,,Op mijn optredens met alligators, wurgslangen, vogelspinnen, leguaan en varaan hoor ik bijna nooit kritiek,'' zegt hij. ,,Ik zorg ook voor een natuurlijke presentatie en heb respect voor mijn dieren. Het publiek wil nu eenmaal nog altijd heel graag dieren in het circus zien.''