Volledig scherm
In Bangladesh bidden moslims voor de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. © AFP

Politie houdt moskeeën Groene Hart in de gaten

UpdateVerschillende moskeeën in het Groene Hart staan vanmiddag tijdens het vrijdaggebed stil bij de aanslagen eerder vandaag in Christchurch, Nieuw-Zeeland. De politie is, vaak op verzoek van de moskeeën zelf, zichtbaar en onzichtbaar aanwezig bij de gebedshuizen. 

De Goudse Assalam-moskee houdt een speciaal dodengebed op afstand (salat-al-ghaib) voor de slachtoffers. Dit gebed is staand, moskeegangers knielen dus niet. ,,Dat doen wij na het vrijdaggebed. En we staan er met de vrijdagpreek bij stil”, zegt Fouad Khouakhi, secretaris van MIV Assalam. ,,Ik heb de live-beelden gezien, heel erg en onwerkelijk.” De Goudse burgemeester Mirjam Salet en locoburgemeester Rogier Tetteroo zijn ook aanwezig bij het gebed.

Quote

We zijn zichtbaar en onzicht­baar aanwezig bij moskeeën

Steven van Santen

E. Bachiran van moskee El Fath in Alphen laat weten dat het bestuur van de moskee vandaag bijeenkomt om het te hebben over een speciaal gebed voor de slachtoffers. ,,Wij gaan er sowieso bij stilstaan. Daarnaast hebben we contact gezocht met de politie. Het stelt ons gerust dat er politie aanwezig is bij het gebed.'' Tijdens het middaggebed stond er een politievoertuig voor de moskee. 

Driss Bakkali van de Bodegraafse moskee El-Fath laat weten dat er contact is geweest met de gemeente en wijkagent. Tijdens het middaggebed vandaag stond er een politiewagen voor de deur van de moskee. ,,Dat zal inderdaad de wijkagent zijn, die er is om de mensen gerust te stellen.’’ Het Islamitisch Cultureel Centrum Woerden wilde niet reageren op onze vraag of zij extra aandacht besteden aan de slachtoffers tijdens hun gebed vandaag.

Veiligheid

Woordvoerder van de politie Steven van Santen laat weten: ,,Wij houden extra surveillance om het gevoel van veiligheid te waarborgen. We zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig bij moskeeën. We hebben ook signalen opgepikt dat daar behoefte aan is.'' 

Alert

De Nederlandse veiligheidsdiensten zijn, zeker gezien het hoge dreigingsniveau in ons land, alert op mogelijke aanslagen op gebedshuizen zoals moskeeën en synagogen. Dat zei minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) vanmorgen bij de wekelijkse inloop van de ministerraad.

Grapperhaus benadrukte allereerst dat hij de aanslagen ‘verschrikkelijk’ vindt. ,,Ik leef enorm mee met de gemeenschap daar, vooral de moslimgemeenschap.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.