Volledig scherm
Joost Zwanenburg bij de graffiti op het betonblok van de Waddinxveense hefbrug: 'Misschien kan er een kunstwerk met vogels komen.' © Pim Mul

Provincie wil af van 'fantastische' graffiti

De opvallende graffititekening op het betonblok van de hefbrug in Waddinxveen wordt alsnog verwijderd. ,,Als de hefbrug opnieuw op haar plek ligt, wordt het brede blok weer grijs gemaakt," zegt Irina Garwola van de provincie Zuid-Holland.

Quote

Het vrolijkt de boel natuurlijk wel op. Zo'n saai grijs betonblok kan wel een kleurtje gebruiken

Joost Zwanenburg.

Het 60 ton wegende ballastblok ligt naast de brug, nadat het vorige maand beschadigde brugdek is verwijderd. Afgelopen weekeinde werd het meters brede blok van de tekst 'En ik zei: praat Waddinxveens met me' voorzien.

De Alphense graffitikunstenaar Joost Zwanenburg - die niet verantwoordelijk is voor het versieren van de hefbrug - is het eens met de maatregelen van de provincie. ,,De graffiti moet wel worden weggehaald, want het is illegaal geplaatst. Je kan niet één tekening laten staan, want dan moet je alles laten staan," vertelt Zwanenburg.

Fantastisch
Waddinxveners noemen het illegale kunstwerk op de brug echter 'fantastisch', 'gaaf' en 'eindelijk iets vrolijks'. Op een aantal plekken in het dorp, zoals de skatebaan en Prins Willem-Alexandertunnel, zijn de kale muren al opgeleukt met kleurrijke en verantwoorde graffitiwerken. ,,Het vrolijkt de boel natuurlijk wel op. Zo'n saai grijs betonblok kan wel een kleurtje gebruiken," vindt ook Joost Zwanenburg.

Maar de provincie Zuid-Holland laat weten dat de graffiti tijdelijk is. Gaaf of niet, het wordt hoe dan ook weggehaald. ,,Graffiti wordt altijd verwijderd, dus ook in dit geval," zegt Garwola. Graffitikunstenaar Zwanenburg zou zelf kiezen voor een realistisch kunstwerk: ,,Misschien wel iets van vogels. Het zou leuk zijn als de provincie na aanleiding hiervan het betonblok in opdracht laat versieren."