Volledig scherm
De plek waar het nieuwe station wordt gebouwd. © Screenshot Google Maps

Ruim plein bij nieuw station Hazerswoude-Koudekerk

Het nieuwe station Hazerswoude-Koudekerk krijgt een ruim stationsplein. Daarvoor moet wel de Gemeneweg verlegd worden. En er komt een gelijkvloerse overweg.

Volledig scherm
plattegrond. © AD

Het is eigenlijk de enige mogelijkheid van de zes varianten die zijn onderzocht, waar een ruimte is voor een stationsplein. "Het is de veiligste optie,'' zegt wethouder Tseard Hoekstra: "Je wilt dat reizigers dicht bij het perron de fiets kwijt kunnen of afgezet kunnen worden. Deze ruimte voor het station is daarvoor geschikt.'' Het betekent wel dat de Gemeneweg moet worden verlegd. 

Het nog te bouwen treinstation Hazerswoude-Koudekerk krijgt bovendien een gelijkvloerse spoorwegovergang voor gemotoriseerd verkeer en fietsers.  Automobilisten en fietsers moeten wel een omweg maken van een paar honderd meter om het spoor te kunnen oversteken. Nabij de perrons komen fietsenstallingen en parkeerplaatsen. "Het is volgens Prorail en de provincie een veilige oplossing. Een ongelijkvloerse overgang is natuurlijk duurder maar wat betreft veiligheid maakt het niet veel uit,'' zegt Hoekstra. "Bovendien is voor een ongelijkvloerse overgang een aardig steile helling nodig.''

Door de omlegging van de Gemeneweg is er een grotere afstand tussen de overweg en de halte: "Vanuit overwegveiligheid is dit een betere situatie, waardoor een ongelijkvloerse verbinding voor de Inspectie Leefomgeving  en Toezicht niet meer hoeft.'' Het voorstel van een groep inwoners heeft het niet gehaald. In dit alternatief hoeft de Gemeneweg niet verlegd maar moet er wel een fietstunnel komen onder het spoor.
De aanleg moet eind 2018 beginnen.

Groene Hart