Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © ANP

Speciaal onderwijs in problemen door lerarentekort

De zorgen in het speciaal onderwijs nemen toe. Er is een schreeuwend tekort aan leerkrachten en de gedragsproblemen waar de leerlingen mee kampen worden steeds zwaarder. Horizon (een organisatie voor jeugdzorg en onderwijs) onderzoekt nu of een vierdaagse lesweek uitkomst kan bieden.

Een leerkracht vinden die in het speciaal onderwijs aan de slag wil, is bijna niet meer te doen. De hoge werkdruk en het bescheiden salaris spelen daarin een belangrijke rol. Maandenlang staan vacatures bij bijvoorbeeld De Regenboog in Gouda en Op Maat in Alphen open. Er komen amper reacties.

Als er sollicitanten komen, moeten de scholen tot het uiterste gaan om de leerkracht aan zich te kunnen binden. Ze moeten daarin vaak de strijd aangaan met uitzendbureaus die zelfstandigen verhuren aan scholen. Bij deze bureaus is het geen uitzondering dat leerkrachten naast een baan ook een auto aangeboden krijgen. „Zelfs onze eigen vaste krachten worden door deze bureaus benaderd om voor hen te komen werken”, weet bovenschools directeur Steph Lausberg.

„Zorgelijk”, vindt Esther Sloots, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond. „Dit gaat ten koste van het onderwijsgeld. Bovendien hebben scholen geen enkele garantie dat deze leerkrachten nog een jaar bij je blijven werken.”

Gedragsproblemen

Quote

Zorgelijk dat we geen vijf dagen onderwijs kunnen garanderen

Esther Sloots (onderwijsbond)

De onderwijsbond erkent dat de problemen in het speciaal onderwijs groot zijn. Het lerarentekort waarmee veel scholen kampen, is in het speciaal onderwijs een nóg groter probleem dan op reguliere scholen. Het werk op een school voor speciaal onderwijs vergt meer van docenten, onder meer door de gedragsproblemen die veel leerlingen hebben.

Lausberg maakt zich zorgen, zelfs over het voortbestaan van de scholen. „Op dit moment is deze vorm van onderwijs verre van kostendekkend. Horizon legt hier echt veel geld op toe.”

Dat er meer geld wordt uitgegeven is een gevolg van het lerarentekort. Scholen zijn aangewezen op het inhuren van zzp’ers om de klassen op te vangen. „De loonkosten stijgen daardoor enorm. Voor vijf mensen op inhuurbasis kan ik twaalf vaste krachten aannemen.”

Horizon onderzoekt de komende tijd of een vierdaagse onderwijsweek een oplossing kan zijn. De organisatie wil leerlingen dan vier dagen les geven en op de vijfde dag werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen.

Spagaat

„Je zit in een spagaat: eigenlijk wil je niet te vaak mensen inhuren vanwege de kosten én het onbekende gezicht voor de klas. De andere oplossing is om kinderen naar huis te sturen”, legt Lausberg uit. „Dat wil je ook niet. Als wij onze scholen zouden moeten sluiten vanwege de financiële tekorten, waar kunnen deze jongeren dan nog terecht?”

De Algemene Onderwijbond wil met de landelijke onderwijsstaking op vrijdag 15 maart aandacht vragen voor de problemen in het onderwijs. „Het is heel ernstig dat het in een land als Nederland niet mogelijk is om vijf dagen onderwijs te garanderen.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.