Volledig scherm
© Marlies Wessels

Sportverenigingen doen roken langs de lijn in de ban

Langs de velden van voetbalvereniging FC Abcoude en hockeyvereniging HV Abcoude mag niet meer worden gerookt. De sportverenigingen zijn daarmee de eerste in het Groene Hart die de sigaret niet alleen verbannen uit de kantine, maar ook op de rest van het complex.

Quote

Het is nu nog niet zo ingebur­gerd, maar ik weet zeker dat het in 2020 totaal obscuur is om op een sportcom­plex nog een sigaret op te steken.

Accomodatievoorzitter Piet Knoop

De clubs in Abcoude hebben de regels vastgelegd in de huurovereenkomst met de gemeente. Bordjes van de Hartstichting moeten de bezoekers wijzen op deze afspraak. ,,We hebben afgesproken dat we elkaar wijzen op gewenst gedrag,'' legt accommodatievoorzitter Piet Hein Knoop uit. ,,Roken is bij ons niet gewenst."

Het initiatief om het sportcomplex volledig rookvrij te maken kwam vanuit de leden. ,,Vervolgens is hier met de leden over gesproken in een ledenvergadering. Toen is gezamenlijk ingestemd om onze accommodatie rookvrij te maken, zodat onze kinderen kunnen sporten op een veld waar zij niet in aanraking komen met roken. Roken en sporten gaan voor ons niet samen.''

De afspraak is ook toegevoegd aan de nieuwe huurovereenkomst met de gemeente. ,,Daar staat letterlijk in dat het verboden is te roken óp of áán de velden. Daar staan wij helemaal achter.''

De nieuwe regel hoeft in Abcoude nog niet streng te worden gehandhaafd. Naar eigen zeggen kan zij tot nu toe af met de 'soft-aanpak'. ,,We hebben afgesproken dat we elkaar wijzen op gewenst gedrag,'' zegt Knoop. ,,We zijn een sportieve club, gastvrij en open. We houden rekening met elkaar en doen geen dingen die anderen vervelend vinden. Daar willen we elkaar op een goede manier op wijzen.''

Knoops eerste ervaringen zijn dat dat erg goed gaat. ,,We krijgen wel vragen over het waarom van ons beleid, al vindt eigenlijk niemand het raar dat er op een sportcomplex niet gerookt mag worden. Het is nu nog niet zo ingeburgerd, maar ik weet zeker dat het in 2020 totaal obscuur is om op een sportcomplex nog een sigaret op te steken.''

Quote

Mensen moeten al naar buiten om te roken, om ze het daar ook te verbieden vind ik wel heftig.

Jan van den Heuvel,Sportlust'46

Bob Valkenburg, voorzitter van Alphense Boys, denkt dat een rookverbod op 'zijn' voetbalclub niet te controleren valt. ,,Wij hebben tamelijk veel velden, zoiets is bijna niet te handhaven. Ik vind het ook te ver gaan dat wij roken buiten zouden verbieden. En welke sancties zou je dan inzetten als iemand wel rookt? Stuur je die van het terrein af?"

Geen voorstander
Ook Jan van den Heuvel, voorzitter van het Woerdense Sportlust'46, is geen voorstander van een verbod. Hij is echter pas drie weken voorzitter en geeft aan 'andere dingen op zijn bordje' te hebben. ,,Mensen moeten al naar buiten om te roken, om ze het daar ook te verbieden vind ik wel heftig. Al gaan roken en sporten in wezen niet samen."

Bij plaatsgenoot SC Woerden is roken verboden langs de kunstgrasvelden. Voorzitter Erwin Wiegmans: ,,Ik sluit niet uit dat het uiteindelijk voor het gehele complex zal gelden. Kanttekening is dat wij wel ons best kunnen doen, het is de individu die een sigaret opsteekt."

Handhaving lijkt ook Peter Sneep, voorzitter van ARC in Alphen, het grootste probleem. ,,Ik zou willen dat er helemaal niet meer gerookt wordt, maar ik ben ook praktisch. Over ons complex loopt een openbare weg. Mag je daar dan ook niet meer roken?"

Uitzondering
Bij Jodan Boys in Gouda is onlangs nog over een rookverbod gesproken. ,,We hebben besloten de richtlijnen van de KNVB te volgen. De bond is wel voornemens hier iets mee te doen. Als de maatschappij vraagt om rookvrije sportvelden moet je daar in mee."

Quote

Het doel is om ervoor te zorgen dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving en niet blootge­steld worden aan de verleiding van roken.

Woordvoerder van de Hartstichting

In Abcoude geldt een uitzondering op de regel: op zondagmiddag als de veteranen spelen, mag gerookt worden op het dakterras. Knoop: ,,We willen geen politieagenten zijn. De veteranen hebben het dakterras aangeboden aan onze club. Bovendien maakt het geen deel uit van de huurovereenkomst met de gemeente en is onze regel daar minder makkelijk af te dwingen. Deze uitzondering zien wij als een tijdelijke overgangsregeling.''

Bang voor meer weerstand is Knoop in Abcoude niet. ,,Wij zijn geen handhavers en moeten rokers gewoon kunnen uitleggen dat we dat gedrag niet wensen.'' Knoop vergelijkt de familiehockeyclub met zijn thuissituatie. ,,Wij spreken hier niet over tegenstanders, maar over gasten,'' zegt hij. ,,Van je gasten kun je vragen dat ze respectvol met je omgaan. Als ze dat niet doen, moet je je afvragen of je ze wel in je huis wilt hebben.''

Onschuldig
De Hartstichting ondersteunt sportclubs bij het rookvrij maken van hun vereniging. Dit programma begon vorig jaar, inmiddels zijn er in het hele land tien sportclubs die, zoals in Abcoude, een rookvrije sport nastreven. ,,Het aantal clubs groeit gestaag," laat een woordvoerder van de Hartstichting weten. ,,Het doel is om ervoor te zorgen dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving en niet blootgesteld worden aan de verleiding van roken."

Want: zien roken, doet roken. Als trainers in de buurt van kinderen roken, geeft dit de indruk dat roken onschuldig is. Elke dag beginnen ongeveer honderd kinderen met roken. Twee derde van de rokers begon voor zijn 18de. Hoe jonger iemand begint met roken, hoe erger de verslaving.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement