Volledig scherm
© Rianne den Balvert

Stadhuis Woerden wordt gesloopt

VIDEOBijna niets wordt weggegooid. Vrijwel alles dat wordt gesloopt in het stadhuis in Woerden kan worden hergebruikt. ,,Alleen iets als asbest niet’’ , zegt Dirk Boonstra van Lek Sloopwerken.

Quote

Als je het aanbesteedt en er komt een sloopbedrijf uit het zuiden van het land, heb je minder zicht op wat er met de afgevoerde materialen gebeurt

Nico Stam

Wie de afgelopen jaren een vergadering van de gemeenteraad heeft bijgewoond in Woerden, kent de raadzaal nu nauwelijks meer terug. Alleen de pilaren waarop de publiek tribune steunt zijn nog herkenbaar. Aan de overzijde moet dus de stoel van burgemeester Victor Molkenboer hebben gestaan. Nu ligt er een stapel verwijderd isolatiemateriaal op die plek. Alles in de raadzaal ademt de sfeer van ‘hier wordt gesloopt’. Achter de al verdwenen achterwand is een grote roldeur zichtbaar. ,,Daar was de expeditieruimte van Nokia Ericsson’’, legt de projectleider van de gemeente, Bart Atema, uit. Het stadhuis aan de Blekerijlkaan is nooit als gemeentelijk onderkomen gebouwd. De stad betrok een leegstaand, groot kantoorcomplex van het Finse op het bedrijventerrein Middelland.

Gerecycled

Atema legt uit dat Nokia het oorspronkelijke gebouw steeds wat heeft uitgebreid. ,,Dat komt nu goed van pas’’, zegt Nico Stam, uitvoerder bij Lek sloopwerken. ,,We kunnen dus ook in delen slopen. Eerst de koepel en de raadzaal.’’ Atema zegt dat dit tot voordeel heeft, dat de hekken die het stadhuis omsluiten, na verloop van tijd verplaatst kunnen worden. ,,Daardoor krijgen we weer parkeerplaatsen, ter vervanging van de plekken direct naast het hoofdgebouw die straks leeg moeten komen in verband met de sloopwerkzaamheden daar.’’

Isolatiemateriaal, maar ook het puin van muren wordt gerecycled. Hetzelfde geldt voor deuren, cv-radiatoren . Gebundeld wachten ze op transport. Stam: ,,Daar is een tweedehands markt voor.’’ Als voorbeeld noemt Lek vrijkomend hout. Dat wordt verwerkt tot onder andere verpakkingsmateriaal, pallets en kratten. Puin wordt bij Van Ooijen in Woerden verwerkt tot granulaat. Dat krijgt een nieuw leven als onderlaag in de wegenbouw. Een deel van de materialen kan zelfs terugkeren in het stadhuis. Welke, is aan de gemeente en de architect.

In totaal, zegt zowel de gemeente, als Lek vol trots, wordt 98 procent van wat wordt verwijderd op een of andere manier hergebruikt. ,,Uitzonderingen zijn asbest en gevaarlijke stoffen zoals koudemiddel uit de airco-installaties’’, zegt Dirk Boonstra van Lek Sloopwerken.

Lokale ondernemers

Door de sloopwerkzaamheden lokaal aan te bieden, heeft de gemeente ook goed zicht op dat er duurzaam wordt gewerkt. ,,Als je het aanbesteedt en er komt een sloopbedrijf uit het zuiden van het land, heb je minder zicht op wat er met de afgevoerde materialen gebeurt.’’ Lek werkt, zegt de gemeente, met ondernemers binnen een straal van 25 km rond het stadhuis om materialen te verwerken.

Dat hoge percentage hergebruik en de ‘lokale’ verwerking is maar een van de redenen waarom Lek is uitverkoren voor de sloop van het stadhuis, zegt Atema. ,,Ook dat het een bedrijf uit Woerden zelf is heeft een rol gespeeld en dat Lek aan ‘social return’ doet.’’ Stam zegt dat een deel van het personeel dat voor de sloop wordt ingezet wordt geworven via Ferm Werk. ,,Mensen die wat van de arbeidsmarkt af staan, krijgen zo de kans aan de slag te gaan. Ze moeten uiteraard wel voldoen aan de veiligheidseisen die in de bouw gelden.’’

Quote

Mensen die wat van de arbeidsmarkt af staan, krijgen zo de kans aan de slag te gaan

Nico Stam