Volledig scherm
Varkens in een zogheten megastal, waar ze in een beperkte ruimte samenwonen. © ANP

Steeds meer megastallen in Zuid-Holland

Het aantal megastallen in Zuid-Holland is de afgelopen zeven jaar ruim verdubbeld. In 2010 waren er tien stallen, in 2017 waren dat er al 24. Dat zegt Wakker Dier.

Dat blijkt uit een analyse van cijfers van de Wageningen Universiteit (WUR), die zijn bekeken door Wakker Dier. ,,Wij maken ons ernstig zorgen om deze megagroei. Megastallen verhogen de risico’s. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In de provincie Zuid-Holland staat drie procent van alle Nederlandse megastallen. Dat zijn er 801. De toename komt vooral door de verdubbeling van het aantal melkkoe-megastallen. In Zuid-Holland is 1,5 procent van de stallen een megastal, in heel Nederland is dat 3 procent. Per jaar leven in Nederland zo’n 75 miljoen dieren in een megastal.

De provincie Utrecht is een kleine speler op het gebied van intensieve veehouderij. Met nog geen twee procent van de ruim 800 megastallen in Nederland is het de provincie met het minste aantal grootschalige bedrijven.

Een megastal is meestal een verzameling van meerdere stallen die dicht bij elkaar staan. Er is sprake van een megastal als op één locatie meer dieren leven dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten.

Groene Hart