Volledig scherm
Kerstinbraken leidden naar zeven verdachten. © Marco Gerlin000

Tenminste vijftien woninginbraken of pogingen rond kerst

Twee 16-jarige jongens uit Gouda die op eerste kerstdag zijn aangehouden na een inbraakpoging verschijnen vandaag voor de onderzoeksrechter. Nog eens zeker vijf verdachten zijn rond kerst aangehouden en een veelvoud is ontkomen na woninginbraken verspreid over het hele Groene Hart.

Opvallend aan de kerstinbraken is dat op meerdere plekken bewoners in of rond hun eigen huis persoonlijk geconfronteerd zijn met het ongewenste bezoek. In Reeuwijk leidde dat vlak voor kerst zelfs tot een worsteling met een bewoner.

In Roelofarendsveen hoorde een bewoonster in de nacht van eerste op tweede kerstdag glasgerinkel in de straat en zag ze drie verdachten wegrennen. Een bewoonster van hetzelfde dorp zag bij thuiskomst op kerstavond twee mannen via de trap en het raam haar woning ontvluchten. Een buurman en agenten hebben nog in de buurt gezocht naar het duo, maar dat werd niet meer gevonden.

Politiehond

Quote

De ervaring leert dat na de kerstdagen nog aangiften binnenko­men, omdat mensen weg zijn geweest

Politie Midden-Nederland

Bij elkaar zijn tenminste vijftien woninginbraken of pogingen daartoe gedaan. Dat blijkt uit cijfers van de politie-eenheid Den Haag, waar Alphen, Gouda en omliggende gemeenten deel van uit maken. Zeker vijf keer was het raak in Bodegraven-Reeuwijk en drie keer in Gouda. Daar looft de politie taart uit aan goede tipgevers. 

In Waddinxveen en Zuidplas waren er vier zaken, waarbij in Zevenhuizen twee aanhoudingen waren, mede door inzet van een politiehond.

Verschillen

De politie Midden-Nederland (Woerden en omliggende gemeenten) noemt geen cijfers. ,,Want de ervaring leert dat na de kerstdagen nog aangiften binnenkomen, omdat mensen weg zijn geweest.''

Het aantal kerstinbraken in dit deel van het Groene Hart is minimaal. Ook de politie-eenheid Den Haag onderstreept dat meer inbraakmeldingen kunnen volgen. De cijfers per politieteam verschillen sterk. Opvallend is het aantal inbraken in Alphen (één, in Koudekerk) en Krimpenerwaard (geen).

Groene Hart