Volledig scherm
Tweede Kamerlid Loey Ypma en haar tafelgenoot genieten in Bistronoom in Woerden. © Peter Franken

Troost op een gure herfstavond bij Bistronoom

Gouden PollepelTerwijl de een behaaglijk spint bij het haardvuur, loopt de ander kortstondig een eenzijdige verschroeiing op. Na grondig denkwerk bespeuren we bij Bistronoom in Woerden welgeteld één miniem minpunt, maar voor de rest is het een heerlijke avond bij deze nieuweling.

Quote

De wang is ongekend zacht. De smaken combineren heel goed. Dit gerecht geeft troost op een gure, regenachti­ge herfst­avond

Volledig scherm
© AD

Praktisch

Adres: Kruittorenweg 13, Woerden, telefoon 0348-746493.
Internet: bistronoom.nl.
Open: wo t/m ma van 15.00 tot 24.00 uur.
Afgerekend: € 113,90. Prijzen: Fles huiswijn € 19,50, glas € 4, voorgerechten vanaf € 9,50, hoofdgerechten vanaf € 19,50, nagerechten vanaf € 9,50, keuzemenu drie gangen € 33.

In dit betrekkelijk nieuwe restaurant belanden we aan een tafel met pal naast ons een gashaard die de vlammen lustig laat lekken tussen het nephout. Dat alles gevat in een modieuze wand met betonlook en opgestapeld echt hout.

Mijn tafelgenoot vindt het behaaglijk maar ik schroei weg aan een kant. Gelukkig biedt de attente gastheer annex sommelier aan om de haard een tandje lager te zetten.

Amuses
Van de zaak krijgen we twee soorten brood van de Woerdense bakker Van Leeuwen en twee veelbelovende amuses: een soepje van Romeinse sla met mosselen en vinaigrette van zeekraal en gerookte runderzijlende, mayonaise van kalfsjus en een knappertje van zoete aardappel.

De omvang van de menukaart à la carte is bescheiden met vier voor-, hoofd- en nagerechten. De eerste keuze valt op langzaam in de oven gegaarde kalfswang, pompoencrème, saus van mandarijn, schuim van de maggiplant lavas, kruimels van rozemarijnkoekjes en marshmallow van zonnebloempit (€12,50). De wang is ongekend zacht. De smaken combineren heel goed. Dit gerecht geeft troost op een gure, regenachtige herfstavond.

Origineel
Uit het keuzemenu van drie gangen (€33,-) komt tartaar van hert, salsa van tomaat, zoethoutpoeder en roomijs van geitenmelk in een hoorntje van brique-deeg. Het samengaan van de tartaar met de verschillende componenten geeft telkens een andere smaaksensatie. Origineel en top!
Dan twee forse stukken krokante lamsnek, lamsoor, zeekraal, spitskool, gebakken kriel en saus van gerookte paling (€22,50). De laatstgenoemde toevoeging pakt wonderwel uit, zeker in combinatie met de zilte groenten. Dit gerecht verwacht je op Texel, maar doet het in Woerden ook buitengewoon prima.

Quote

Na heel lang nadenken, bespeuren we een miniem minpunt. De borden zijn van aardewerk met een bubbel. Snijden maakt daarop aardig wat herrie

Volledig scherm
© Peter Franken

De afgelopen jaren zijn we in het pand aan de Kruittorenweg 13 al bij drie verschillende restaurants geweest. Brasserie De Kazerne beet het spits af. Daarna volgde Puur Vis. En tot voor kort was tapasrestaurant El Rey er gevestigd. Je zou bijna denken dat 13 een ongeluksgetal is. Is de nieuwe poging een blijvertje? De inrichting is eigentijds, bijvoorbeeld dankzij de aanwezigheid van gloeidraadverlichting. Vijf jaar geleden zag je een enkel soortgelijk lampje; nu hangt bijna elke moderne eettent ermee vol.

Tot het menu behoren gegrilde smokey kippendijen, zoetzure groenten, gestoofde milde padron peper, bloemkoolcrème en druivenvinaigrette. De keuken blijft met dit hoofdgerecht op een consistent hoog niveau. Na heel lang nadenken, bespeuren we een miniem minpunt. De borden zijn van aardewerk met een bubbel. Snijden maakt daarop aardig wat herrie.
De geslaagde wijnadviezen van de sommelier maken alles goed.

Roomijs met lavendel
Ook de nagerechten verrassen. Eerst roomijs van lavendel en witte chocolade, in blokjes gesneden en in suikerwater gemarineerde venkel, meringue en poeder van venkel, crème van bitterkoekjes en gepofte rijst (€9,50). De jonge kelner ziet eruit als een werkstudent, maar produceert bij dit dessert professionele teksten als 'dit is een festival van structuren' en 'de smaken zijn in balans'. We zijn het hartgrondig met hem eens.

Onverminderd heerlijk zijn geschaafde, zes maanden gerijpte Comté roodschimmelkaas uit de Jura, hazelnoot crackers, gegrilde zoetige peer en yoghurt-koffieparels. De beproefde combinatie kaas en peer krijgt hier een nieuwe dimensie. De krachtige, licht bittere smaak van de parels sluit er perfect bij aan. We zijn ontroerd en we worden nog in onze jas geholpen ook. Tot nu toe beleeft De Gouden Pollepel toch al een topseizoen, maar deze nieuwkomer slaat alles.

Tussenstand

1) Bistronoom, Woerden 8,6
2) Unique, Gouda 8,4
3) De Dukdalf 8,3
4) Nieuwe Polderkeuken, Stolwijk 8,2
5) Il Delicato, Alphen 8,2