Volledig scherm
PREMIUM
De Amerikaanse rivierkreeft. © Gratis

Vangst rivierkreeften wel of niet verbieden?

Waterschappen zijn verdeeld over het wel of niet verbieden van het vissen op rivierkreeften. Rijnland heeft het verbod teruggedraaid, de Stichtse Rijnlanden en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard blijven bij het verbod.

Poll

Moet het vissen op rivierkreeften verboden worden?

  • Ja (6%)
  • Nee (94%)
212 stemmen

Het kan zomaar gebeuren dat een kreeftenvisser ten westen van het Woerdens Verlaat zich ongans mag vissen, terwijl ten oosten van het waterrijke gebied kreeftenvisserij verboden is. Dat heeft te maken met de visrechten die per waterschap worden verleend. Het plassengebied ten westen van het Woerdens Verlaat valt onder Rijnland, maar de wateren aan de oostkant horen bij de Stichtse Rijnlanden.

Het bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft het aanvankelijke verbod van de dijkgraaf en de hoogheemraden op kreeftenvisserij deze week ongedaan gemaakt. Het vissen op de zich zeer snel vermenigvuldigende exoten mag dus weer in het gebied van Rijnland. ,,Laten wij eerst maar bekijken wat de beste methode is om de waterschade door de wildgroei aan rivierkreeftjes in te dammen'', zegt Marlies de Vries, CDA-afgevaardigde in het bestuur van het waterschap.

Groene Hart