Volledig scherm
Het verbod om de rode Amerikaanse rivierkreeft te vangen in het water van Rijnland is nog geen uitgemaakte zaak. © gratis

'Vangstverbod kreeftjes? Oh nee hoor'

Het verbod op het vangen van rivierkreeft in de wateren van Rijnland is geen uitgemaakte zaak. ,,Wij zijn niet overtuigd van de noodzaak hiervan'', zegt het CDA binnen het waterschap.

Quote

Je krijgt eerst heel veel kleintjes, dan vreten de grotere de kleintjes op en eindig je met een paar grote

Martine Leeuwis

,,Laten wij eerst maar bekijken wat de beste methode is om de waterschade door de wildgroei aan rivierkreeftjes in te dammen voordat er een besluit valt'', zegt Marlies de Vries, CDA-afgevaardigde in het bestuur van het waterschap. Eerder hadden de dijkgraaf en de hoogheemraden, het dagelijks bestuur van het schap, een verbod uitgevaardigd op het vangen van de Amerikaanse rivierkreeft in de wateren van Rijnland. Het besluit was gebaseerd op een onderzoek van het Wageningse onderzoeksinstituut Imares naar de beste methode om de wildgroei van deze exoot te beteugelen.

Hoogheemraad Martine Leeuwis legde eerder in deze krant uit hoe het met de rivierkreeftjes werkt: ,,Je krijgt eerst heel veel kleintjes, dan vreten de grotere de kleintjes op en eindig je met een paar grote. Vis je de grote vervolgens weg, de enige die interessant zijn voor consumptie, dan eindig je met heel veel kleintjes die relatief veel schade toebrengen en voor aanwas zorgen. We zoeken manieren om een nieuw ecologisch evenwicht te vinden.''

Exoten

Het CDA in de Verenigde Vergadering van het waterschap (het algemeen bestuur) is er niet van overtuigd dat het natuurlijk evenwicht hersteld kan worden. ,,We zien nu dat de exoten grote schade veroorzaken. Het zijn alleseters en kennen nauwelijks natuurlijke vijanden waardoor ze zich snel vermenigvuldigen. Het is niet aangetoond dat het wegvangen van rivierkreeftjes niet zou werken'', zegt De Vries.

Zij wil bovendien het rapport van Imares inzien waarop de dijkgraaf en de hoogheemraden zich baseren. De ervaren rivierkreeftenvisser Hans van der Laan uit Reeuwijk reageert verbolgen op het aanvankelijek besluit om de vangst te verbieden. Binnenkort wil hij met het waterschap praten over het voornemen. Het besluit komt op 28 maart opnieuw aan de orde.

Groene Hart