Volledig scherm
Melanie Schultz van Haegen © anp

'Verbreding A20 eerder dan 2023'

Minister Schultz van Infrastructuur wil de A20 tussen Nieuwerkerk en Gouda wel eerder verbreden, maar dat kan alleen als er geld vrijkomt bij andere projecten. Ze heeft dit geantwoord op vragen van VVD, PvdA en SP in de Tweede Kamer. De partijen dringen aan op een snellere aanpak dan de geplande verbreding in 2023.

De A20 op dit traject staat al jaren hoog in de fileranglijst van wegen en veroorzaakt daardoor veel economische schade. Verkeerswethouder André Muller (SP) van Zuidplas is blij met de uitkomst van het debat en de toezegging van de minister. Hij voert, net als andere politieke partijen in Zuidplas, al geruime tijd een lobbycampagne om de A20 onder de aandacht van provincie en rijk te brengen.

Burgemeester Gert-Jan Kats hoopt ook op snelle maatregelen. 'Zou er eindelijk beweging in komen?,' twitterde hij na het Kamerdebat. Zuid-Hollands gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) juicht het zeer toe dat de minister pogingen doet de files op rijksweg A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda versneld aan te pakken. ,,Het kan echt niet dat de Goudse regio via de A20 met tweemaal twee rijstroken op de Rotterdamse regio is aangesloten,'' stelt de Boskoopse gedeputeerde.

Kostenpost
,,Als je alle files bij elkaar optelt dan komt dit stuk snelweg als grootste kostenpost voor het bedrijfsleven naar boven. Aanpak is noodzakelijk, ook omdat wij als provincie fors investeren in de parallelstructuur van de A12 en de Moordrechtboog.''

De rijksoverheid en de regio hadden eerder met elkaar afgesproken de snelweg tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda in de periode 2020-2023 te verbreden. Als gevolg van bezuinigingen op de infrastructuur zou daarvoor echter pas in de jaren na 2023 geld beschikbaar komen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement