Verzamelaar Sintpapier heeft 4.800 verschillende soorten

VideoMadelein Duijvestijn (69) uit Zevenhuizen heeft 4.800 verschillende soorten Sinterklaas-cadeaupapier verzameld. ,,Ik zie gelijk of ik 'm al heb of niet."

Quote

Ik kom uit een gezin waarin we Sinter­klaas jaar in, jaar uit uitgebreid vierden met gedichten en surprises

De deurbel van het huis aan de Zevenhuizense Van der Duijnlaan rinkelt. Het is een buurvrouw die een stapel cadeaupapier komt brengen. 'Sinterklaas is bij ons al langs geweest', staat er op een begeleidend briefje gekalkt.

'Sinterklaaspapier-collectioneur'
Madelein Duijvestijn bladert enthousiast de stapel kleurrijke vellen door. Zit er een soort tussen die ze nog nooit gezien heeft? De kans lijkt klein: Duijvestijn heeft door de jaren heen een slordige 4800 verschillende soorten cadeaupapier van de Goedheiligman verzameld. 'Sinterklaaspapier-collectioneur', prijkt er dan ook op haar visitekaartje. ,,Ik heb zoveel soorten, maar ik zie gelijk of ik 'm al heb of niet. Dat is iets verzamelaar-eigen, denk ik. Sigarenbandjesverzamelaars hebben dat ook."

Verzamelwoede
Haar verzamelwoede kent twee oorzaken. ,,In de eerste plaats ben ik helemaal gek van het Sinterklaasfeest. Ik kom uit een gezin waarin we Sinterklaas jaar in, jaar uit uitgebreid vierden met gedichten en surprises", aldus de 69-jarige verzamelaarster. ,,Ik ben ook werkzaam als dessinontwerpster geweest. Ik maakte motieven voor gordijnen, behang of kleding. De combinatie van die dingen zorgde ervoor dat ik mooie papieren ging bewaren. Ik ging op een andere manier naar het cadeaupapier kijken. Hoe worden Sint en Piet uitgebeeld?"

En hoe gaat het er bij de familie Duijvestijn aan toe op pakjesavond? ,,Als mijn kleindochter een cadeautje openmaakt, vraagt ze: oma, heb je deze al? Zo niet, dan heb ik een heel klein schaartje bij en knip ik het cadeautje heel voorzichtig open.''

Quote

Vanavond geef ik een lezing in Callants­oog. Dan vertel ik over het papier, met anekdotes

Zwart gat
Het is absoluut niet zo dat de wereld van Duijvestijn instort, als Sinterklaas met de pakjesboot op zes december terug vaart naar Madrid. ,,Vanavond geef ik een lezing in Callantsoog. Dat is ver weg. Dan vertel ik over het papier, met anekdotes. Voor volgend jaar heb ik ook al weer vier lezingen gepland staan; december is wel altijd mijn drukste maand.''