Volledig scherm
© AD

Wat is dat eigenlijk, een fietssnelweg?

Vraag bij het nieuwsTien nieuwe fietssnelwegen binnen zes jaar, onder meer in deze regio; dat wil de provincie Zuid-Holland. Maar wat is een fietssnelweg eigenlijk?

Er liggen al fietssnelwegen tussen Dordrecht en Rotterdam (F16) en van Sliedrecht naar Alblasserdam (F15). Het is de bedoeling dat de F15 zowel in oostelijke als in westelijke richting uitgebreid wordt. Wanneer dat gebeurt, is echter nog niet duidelijk.

Wat is een fietssnelweg?

,,Wij spreken bij de Fietsersbond over snelfietsroutes", zegt woordvoerder Martijn van Es. ,,Snelfietsroutes zijn brede fietspaden waar je zo min mogelijk auto's tegenkomt en die zo min mogelijk gelijkvloerse kruisingen hebben. Het is vaak een route die veel gebruikt wordt voor woon-werkverkeer. Doordat ze breed zijn, kun je goed andere fietsers inhalen. Het is bedoeld om goed en comfortabel te kunnen fietsen, zodat je zo snel mogelijk van a naar b komt."

Hoe herken je een fietssnelweg/snelfietsroute? Langs de F15 en de F16 staan geen borden.

,,Op dit moment is er geen eenduidige bewegwijzering. Daar wordt nu wel naar gekeken. De provincie Gelderland loopt hier in veel zaken voorop. Daar hebben ze de snelfietsroutes met paars in plaats van rood aangegeven. Daar werd negatief op gereageerd. In Enschede staan er grote borden met F35 naast de snelfietsroute. Maar op sommige plekken moet je gewoon weten of het er een is."

Moet een fietssnelweg ergens aan voldoen?

,,Er is een ontwerpnorm. Daarin staat onder meer wat de minimale breedte moet zijn. Er zijn geen gescheiden rijstroken, bijvoorbeeld voor sneller verkeer. De huidige inrichting is afdoende. Helaas wordt daar soms een beetje van afgeweken bij een strook waar net niet genoeg ruimte is."

Is er een minimum- of maximumsnelheid op een fietssnelweg?

,,Nee, in principe is het gewoon een breed fietspad. Soms is een deel ingericht als fietsstraat, waarin auto's 'te gast' rijden. Ook mogen op sommige paden scooters en speedpedelecs, dat zijn elektrische fietsen waarmee je 45 kilometer per uur kunt rijden."

Wanneer voegt een fietssnelweg iets toe?

,,Tussen steden waar veel geforensd wordt. Als de afstand tussen 15 en 25 kilometer is, is dat goed te doen op een fiets of e-bike. Als je op die route door kunt fietsen met minder kruisend verkeer, zijn mensen eerder geneigd de auto te laten staan. En dat is uiteindelijk het doel van die routes: zo snel mogelijk van a naar b."

Groene Hart