Volledig scherm
PREMIUM
Wereldwinkel Gouda is gevestigd aan de Lange Groenendaal; de eerste fairtradestraat van Nederland. Links bedrijfsleidster Liesbeth van der Loo, rechts vrijwilligster Marjan Wolvers. © Sandra Zeilstra

'Wereldwinkel moet na 50 jaar weer op nul beginnen'

De wereldwinkel: van oudsher dé plek voor fairtradekoffie, batiksjaals en boeddhabeeldjes. Hoe populair is de wereldwinkel na 50 jaar? Wij vroegen het aan wereldwinkels in het Groene Hart.

Quote

Zijn mensen nog wel betrokken bij fairtrade? Duurzaam­heid is in, maar solidari­teit is een beetje ui

Dick van der Poort

Een eerlijke prijs voor de koffieboeren, daar begon het mee. Eerlijke handel, oftewel fairtrade, werd een begrip in Nederland. De wereldwinkels schoten als paddenstoelen uit de grond, naast koffie en chocolade werd er ook kunstnijverheid verkocht. Het uitgangspunt was steeds solidariteit, door fairtrade te kopen kon je mensen in de derde wereld ondersteunen. De wereldwinkel leek lange tijd onverwoestbaar. Bijna geen stad of dorp zonder eigen fairtradeverkooppunt, standaard volledig gerund door vrijwilligers.

Het is 50 jaar geleden dat de eerste wereldwinkel in Nederland werd geopend. Dat waren er ooit 400, waarvan nu de helft over is. De grote vraag: is er nog toekomst voor de wereldwinkel? Anno 2019 ziet het beeld er anders uit. Niet alle wereldwinkels kunnen het hoofd boven water houden, door teruglopende bezoekersaantallen, dalende omzet of te weinig vrijwilligers. Noodgedwongen komt dan het moment om de deuren te sluiten.

Groene Hart