Volledig scherm
De geluidswal die de wijk Veldhuizen scheidt van de A12 © Marnix Schmidt

Woerden naar de rechter om geluidswal bij Harmelen

Woerden maakt de gang naar de rechter om de omstreden geluidswal bij Harmelen tegen te houden. B en w van Woerden denken goede argumenten te hebben om de beslissing van het provinciebestuur aan te vechten.

Zo houdt de geluidswal langs de noordbaan van de A12 alleen het verkeerslawaai weg uit de wijk Veldhuizen in stadsdeel Leidsche Rijn. De herrie van de provinciale weg N419, de Veldhuizerweg en de Heldammersingel (in en nabij Leidsche Rijn) dringt onverminderd door tot de woningen in die buurt. Volgens kaarten die de geluidsbelasting in het gebied aangeven, zorgen juist die wegen voor flink wat verkeersherrie.

De geluidsonderzoeken die de gemeente Utrecht in verband met de bouw van de wal heeft laten doen, stammen uit 1995 en 1997. Sindsdien is veel veranderd, argumenteert Woerden. Om bij de rechter nog sterker te staan, wil het gemeentebestuur nieuw onderzoek laten doen om aan te tonen wat de geluidswal wel en vooral ook níet oplost. Met het onderzoek hoopt Woerden aan te tonen dat provinciale staten van Utrecht 'op ondeugdelijke of onvolledige onderzoeken' een besluit hebben genomen.

Boosheid
Mede gezien de eerdere boosheid in de gemeenteraad van Woerden is het b en w er veel aan gelegen om tot het uiterste tegen de wal te vechten. ,,Door het indienen van beroep heeft de gemeente alle wegen behandeld om aan te tonen dat de aanleg van de geluidswal niet de beste oplossing is voor de problematiek in de wijk Veldhuizen. Wanneer de gemeente geen beroep indeitn, dan geeft zij daarmee aan dat zij de aanleg van de geluidswal accepteert,'' schrijven b en w in hun toelichting aan de raad.

Woerden heeft steeds gezegd dat de geluidswal het open landschap tussen Harmelen en Leidsche Rijn verknoeit. Bovendien vergroot een geluidswal het risico dat Utrecht hier een nieuwe wijk bouwt, in aansluiting op Leidsche Rijn. Utrecht heeft overigens nadrukkelijk gezegd zoiets niet van plan te zijn. Enige reden om een wal te bouwen, is omdat die gemeente de bewoners ten tijde van de bouw van Leidsche Rijn heeft beloofd voor geluidwering te zorgen.

Groene Hart