Zieke en gehandicapte kinderen even in de wolken

Video37 kinderen uit onder meer het Groene Hart beleefden zaterdag een dag die ze niet gauw zullen vergeten. Zieke en gehandicapte kinderen konden op uitnodiging van stichting Hoogvliegers een rondje over de regio vliegen.

De regen maakt op de zaterdagmorgen boven vliegveld Hilversum plaats voor een lekker zonnetje. ,,Perfect vliegweer", hoor je hier en daar vallen onder de tientallen vrijwilligers van de Hoogvliegers. Op deze morgen zijn ze bezig alles gereed te maken voor de komst van alle families.

Het stille op de morgen is snel verdwenen als in de verte al de eerste sirenes klinken. In een mum van tijd blokkeren politiemotoren tijdelijk de weg naar het vliegveld voor een colonne van zeven grote, luid toeterende trucks met glunderende kinderen in de cabine. Vanuit Mijdrecht vertrokken ze gezamenlijk naar het vliegveld.

Grote wagens

Stéan van der Maat (6) uit Alphen mocht in een van die grote wagens meerijden, samen met zijn zusje en vader. ,,Daarbij had ie al zoiets van: 'Wow'. En dan ook nog vliegen'', zegt zijn moeder Femke enthousiast. Ze staat in de hangar van het Hilversumse vliegveld te wachten op Stéan, die momenteel met vader Dave in een vliegtuigje zit.

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Piloot Simon legt voor vertrek uit aan Mika Coenen (15, midden) en moeder Jacqueline Bohlken (49) hoe de staart van het vliegtuigje werkt. © Sidney Dijkers

De stichting Hoogvliegers laat op een dag als deze zieke en gehandicapte kinderen een dag piloot zijn. Vandaag worden 37 kinderen samen met familie een rondje door de regio gevlogen en mogen zelf even sturen. En wie weet vlieg je dan wel boven je eigen huis. Moeder Femke hoopt het in ieder geval wel voor haar verstandelijk gehandicapte zoon. ,,Misschien kan de piloot een bochtje richting Alphen maken. Dat is niet zo ver.''

Quote

Hij was er helemaal stil van, dat is een goed teken

Dave van der Maat

Dat rondje Alphen lukte wel, blijkt uit de luchtfoto's van hun woonplaats die vader Dave met Stéan na afloop laten zien aan de rest van de familie. ,,Het was onwijs leuk. Hij was er helemaal stil van, dat is een goed teken. Dat betekent dat hij diep onder de indruk was.''

Abcoude

Even verderop staat Mika Coenen (15), die scoliose heeft, en zijn moeder Jacqueline Bohlken (49) aan een tafeltje met hun piloot voor de briefing. Voor de vlucht worden de belangrijkste dingen doorgelopen en de route besproken.

Jacqueline wijst hun woonplaats Abcoude op de routekaart aan. ,,Is dit no-go?'', vraagt ze. ,,Deze stippellijn mogen we niet in'', antwoordt piloot Simon. ,,Maar: ik heb begrepen dat er met de Schipholtoren contact is geweest en dat wij als uitzondering, als we contact opnemen met Schiphol, we wel in dit stukje mogen.''

Trots

Ronald Coenen (47), de vader van Mika, blijft beneden. ,,Ik kon helaas niet mee. Het was net iets te zwaar met z'n allen bij elkaar. Maar volgens mij gaan ze het heel erg leuk hebben.'' Ondertussen wordt door Mika het olie- en brandstofpijl van de Cessna gecheckt. Alles goed en wel voor een vlucht langs Abcoude, Pampus en het Veluwemeer, terwijl vader Ronald afwacht in de hangar.

Trots kijkt hij toe hoe zoon en vrouw de lucht in gaan, maar is ook blij ze even later weer aan de grond te zien. ,,Het was hartstikke leuk en mooi. We hebben onder andere boven mijn school gevlogen.'' Hij heeft een flink stuk zelf gestuurd. ,,Maar op een gegeven moment vond ik het wel eng dus toen heb ik het weer overgegeven.'' Toch kan hij na afloop, net als alle anderen, samen met de piloot een vliegdiploma ondertekenen.