Volledig scherm
© anp

Zorgen over veiligheid bij station Hazerswoude

Wethouder Tseard Hoekstra moet zich alsnog hardmaken voor een ongelijkvloerse kruising voor fietsers én auto's bij het nieuwe station Hazerswoude/Koudekerk aan de Gemeneweg. Dit vinden de PvdA in Alphen en de Burgerwerkgroep Station.

Quote

We moeten het in Hazerswou­de in één keer goed doen. Woonwijk Westvaart­park komt vlakbij, dus die overweg moet écht veilig zijn.

Henk Goes, PvdA-raadslid

PvdA-raadslid Henk Goes schrok van de cijfers die spoorbeheerder ProRail deze week meldde. Vorig jaar vielen dertien doden op spoorwegovergangen, tegenover zeven in 2014. Er waren 32 forse ongelukken (40 procent meer).

,,We moeten het in Hazerswoude in één keer goed doen. Woonwijk Westvaartpark komt vlakbij, dus die overweg moet écht veilig zijn.'' Dus gooide Goes er een tweet uit: 'Wethouder Hoekstra, word wakker'.

Duurste variant

Quote

Ik zou me met de toenemende onveilig­heid op spoorweg­over­gan­gen achter de oren krabben, als ik Hoekstra was. Wat ons betreft is de volledig ongelijk­vloer­se kruising niet van de baan.

Henk Molenaar, Burgerwerkgroep Station Hazerswoude
Volledig scherm
Een voorbeeldschets van de spoorwegovergang. Er zijn diverse opties

De PvdA'er pikt niet dat Hoekstra een volledig ongelijkvloerse kruising al uit zijn hoofd heeft gezet. In een overleg met andere raadsleden en Hoekstra vanavond dringt Goes aan deze duurste variant óók te onderzoeken. Nu zijn er alleen tekeningen met tunneltjes voor fietsers en voetgangers, zodat zij de (al dan niet verlegde Gemeneweg) niet kruisen.

Burgerwerkgroep
Die plaatjes kwamen er vooral dankzij Burgerwerkgroep Station Hazerswoude, net als Goes bezorgd over de veiligheid. ,,Ik zou me met de toenemende onveiligheid op spoorwegovergangen achter de oren krabben, als ik Hoekstra was. Wat ons betreft is de volledig ongelijkvloerse kruising niet van de baan", reageert Henk Molenaar van de werkgroep.

Hij vindt dat de gemeente Alphen zich ten onrechte verschuilt achter een overeenkomst van de provincie, ProRail en de toenmalige gemeente Rijnwoude, waarin stond dat wél spoortunnels komen in Alphen en Zoeterwoude, maar niet in Hazerswoude. ,,Daarin stond ook dat de provincie dubbel spoor zou laten aanleggen tussen Alphen en Leiden, maar dat is geschrapt. De provincie houdt zo miljoenen over. Er is wisselgeld, dus moet Hoekstra stevig onderhandelen'', vindt Goes.

,,Rijnwoude spaarde 3,5 miljoen voor een veilige overweg. Je kunt inwoners niet afschepen met een halve oplossing'' , zegt VVD-raadslid Toetie Vorenkamp. Het Alphense college zal niet inzetten op een spoortunnel of viaduct voor auto's, zegt een gemeentewoordvoerster. ,,Als raadsleden dat anders willen, moeten ze met voorstellen komen.''

Quote

Als raadsleden iets anders willen, moeten ze met voorstel­len komen.

Woordvoerder gemeente Alphen

Groene Hart