Zoute kwel wordt een probleem voor boeren
Het opborrelen van zout water wordt in combinatie met klimaatverandering en bodemdaling een toenemend probleem voor de landbouw en de natuur in West-Nederland.
In hete en droge zomers dreigt een tekort aan zoet water om gewassen te beregenen. Daarbij kan gedacht worden aan de pakweg 700 boomkwekerijen in Boskoop. De provincie Zuid-Holland heeft daarom kennisinstituut Deltares opdracht gegeven te onderzoeken wat de gevolgen van de verzilting zijn.
Het meeste zout borrelt op uit diepere bodemlagen. Deze zoutpakketten bevinden zich in die delen die ooit zee zijn geweest. Door het afgraven van veen in de polders is de tegendruk weggevallen, waardoor de waterdruk de bodem omhoog drukt die dan openbarst. Zo ontstaan scheuren in de bodem. Door die wellen borrelt het water omhoog.
Diepe polders
De relatief kleine Middelburg-Tempelpolder (ongeveer 500 hectare) bij Reeuwijk levert jaarlijks 183 vrachtwagens gevuld met 30 ton zout op ofwel 5.490 ton zout. Per hectare wordt jaarlijks 11 ton in water opgelost zout de Gouwe ingepompt.
In totaal voert het Hoogheemraadschap van Rijnland jaarlijks 180.00 ton zout af
In totaal voert het Hoogheemraadschap van Rijnland - 1.100 vierkante kilometer tussen de steden Wassenaar, IJmuiden, Amsterdam en Gouda - jaarlijks 180.000 ton zout af, ofwel 6.000 vrachtwagens van 30 ton. Daarvan is 65 procent afkomstig uit diepe polders (de Middelburg-Tempel-, de Haarlemmermeer- en de Noordplas-polder). Omdat de landbouw en de natuur last hebben van het zout, spoelt Rijnland het watersysteem door met zoet inlaatwater. Maar door klimaatverandering (droge en hete zomers) komt de zoetwatervoorziening onder druk te staan.
Algengroei
Naast zout zit er in het kwelwater ook stikstof en fosfaat. Dat zijn natuurlijke voedingsstoffen waarvan er veel te veel aanwezig is (eutrofiëring), mede door de mest van koeien. Door het kwelwater ontstaat zoveel algengroei, dat bijna al het leven verdwijnt uit sloten. Zo’n 70 procent van het fosfaat en 50 procent van de stikstof in het slootwater komt van kwel.
Door klimaatverandering worden zomers heter en droger, waardoor het gebrek aan zoet water dus zal toenemen. Ook het peil van de grote rivieren zal zomers sterker dalen. Door stijging van de zeewaterspiegel zal het zeewater dieper via de rivieren het land binnenkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’