Volledig scherm
Foto ter illustatie © ANP

Zwanendrifter Piet O. uit Nieuwerbrug wordt vervolgd

Het Openbaar Ministerie vervolgt de 71-jarige zwanendrifter Piet O. uit Nieuwerbrug. Hij wordt verdacht van overtreding van de Wet dieren en ook de flora- en faunawet.

Quote

Dit is pas het begin. Er is pas gerechtig­heid als alle zwanendrif­ters veroor­deeld zijn

Saskia van Rooy

Daarnaast onderzoekt het OM meerdere aangiftes tegen de man door de Stolwijkse Saskia van Rooy. Hij zou haar hebben bedreigd en mishandeld. Het strafrechtelijke onderzoek naar de man is mede door meldingen van de vrouw begonnen.

Van Rooy volgt de bezigheden van de man in het Groene Hart al jaren en legt alles vast op camera. Het OM verdenkt hem van het toe-eigenen van wilde zwanen en van het mishandelen van deze dieren. Dit zou hij onder meer doen door ze zelf te leewieken, om wegvliegen te voorkomen.

Boete
Voor dit leewieken heeft de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) de zwanendrifter ook een boete van 3500 euro opgelegd. ,,Dit is pas het begin,'' reageert Saskia van Rooy. ,,Er is pas gerechtigheid als alle zwanendrifters veroordeeld zijn.''

Zij doelt naast de nu vervolgde O. onder meer ook op zijn drie zoons, op een andere zwanendrifter uit Nieuwerbrug en op een drifter uit Benschop. ,,Let op mijn woorden, ze komen allemaal aan de beurt.'''

Het OM onderzoekt ook een aangifte van de verdachte zelf, die stelt door Van Rooy gestalkt te zijn. De verwachting is dat alle aangiftes snel zijn beoordeeld. Een zittingsdatum is nog niet bekend. De advocaat van O. wil nu nog niet reageren op de zaak.

Volg AD Groene Hart ook op Facebook.

Groene Hart