Volledig scherm
Piet Oostveen, eerder dit jaar. © Pim Mul

Zwanendrifter Piet Oostveen overleden

Zwanendrifter Piet Oostveen (71) is afgelopen zaterdag thuis in het bijzijn van zijn familie overleden aan de gevolgen van een zeldzame en slopende hersenziekte. Dat heeft zijn zoon Bep maandag bevestigd. ,,Het is de laatste maanden heel snel gegaan met hem. Het is goed dat hij nu rust heeft'', aldus Oostveen junior.

Piet Oostveen was in het Groene Hart niet onomstreden. Hij was met een collega uit Benschop de enige in ons land die over een vergunning beschikte om zwanen te driften: de vleugels te leewieken, zodat de vogels gebonden bleven aan een plek.

Weerstand
De laatste jaren ontstond in de regio steeds meer weerstand tegen deze werkwijze. Ook de landelijke politiek reageerde, na een item van 'Een Vandaag'.

Actievoerders, oud-dierenarts Saskia van Rooy voorop, voerden steeds feller actie, wat uitmondde in het intrekken van de vergunning door bewindsvrouw Sharon Dijksma, toen nog staatssecretaris van Economische Zaken.

Quote

Ik ben blij dat hij alle gedoe over die rechtszaken niet meer mee hoeft te maken.

Bep Oostveen, zoon

Illegaal
Bijna twee maanden geleden had Piet Oostveen moeten voorkomen bij de Utrechtse rechtbank. Het OM beschuldigt hem en ook onder meer zijn drie zoons ervan dat zij illegaal zwanen vingen en de dieren verhandelden. Oostveen was volgens zijn advocaat Jos Wouters echter toen al te ziek om terecht te staan.

Op 28 januari zou de zaak worden voortgezet, zodat eerst onderzoek kon worden gedaan naar de fysieke en geestelijke gesteldheid van de zwanendrifter. Van Rooy en de familie Oostveen beschuldigen elkaar van onder meer mishandeling, stalking en smaad.

Heftig
,,Ik ben blij dat hij alle gedoe over die rechtszaken niet meer mee hoeft te maken'', zegt zoon Bep. ,,Die actievoerders melden nu ook op sociale  media dat mijn vader aan een hersentumor is overleden, maar dat is absoluut niet waar. Alle kritiek die hij nu ook postuum nog krijgt, vinden wij heel heftig.'' 

Komende donderdag is de uitvaart van Piet Oostveen, in Woerden.