Volledig scherm
Het UMCG in Groningen. © Google Streetview

140.000 euro voor onderzoek in UMCG Groningen naar hartziekten

Arts-onderzoeker Bernadet Santema heeft van de Hartstichting een beurs van 140.000 euro gekregen voor haar onderzoek naar man-vrouwverschillen bij hartfalen en boezemfibrilleren. Santema voert haar onderzoek uit in het UMCG in Groningen.

Hartfalen en boezemfibrilleren zijn twee veelvoorkomende hartziekten. Santema onderzoekt waarom deze ziektes vaak samen voorkomen, en waarom ze bij vrouwen vaak anders verlopen dan bij mannen. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

Santema is een van de drie wetenschappers die een zogenoemde Dekkerbeurs ontvangen. De andere twee zijn Ilze Bot van de Universiteit Leiden, die onderzoek doet naar het voorkomen van hersen- en hartinfarcten, en Rohit Kharbanda die in het Erasmus MC een innovatieve behandeling van boezemfibrilleren via een oorclip onderzoekt.

De drie zijn na een strenge selectieprocedure gekozen uit 33 kandidaten.

  1. Herdenkingsplaatje voor verongelukte Johan Borgman uit Oude Pekela van boom gesloopt (voor de derde keer)

    Herden­kings­plaat­je voor verongeluk­te Johan Borgman uit Oude Pekela van boom gesloopt (voor de derde keer)

    Johan Borgman uit Oude Pekela verongelukte op 26 januari 2013 op de Emergoweg tussen zijn woonplaats Oude Pekela en Westerlee. Hij werd slechts 23 jaar. Ter herinnering is op de plek waar Johan om het leven kwam een herdenkingsplaatje aan een boom bevestigd. Dit plaatje is voor de derde keer van de boom gesloopt, ontdekte de familie 7 jaar na Johans overlijden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

In samenwerking met indebuurt Groningen