Volledig scherm
Vaccinatie © ANP

‘Absurde’ winactie: gratis blender voor vrouwen die kind niet vaccineren

Kinderarts Jan Peter Rake van het Universitair Medisch Centrum Groningen is in het geweer gekomen tegen een advertentie van antivaccinatiewebsite Miss Natural, die een blender van 399 euro uitlooft voor honderd zwangere vrouwen die zich weigeren te vaccineren.

Rake maakt zich samen met andere kinderartsen ernstige zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Daardoor komen ziektes terug die onder controle waren door kinderen te vaccineren, met ernstige ziekten en soms sterfgevallen tot gevolg. Hij deed een dringende oproep op Twitter: ‘Op onze Intensive Care liggen kinderen dood te gaan door ziekten die door vaccinatie hadden kunnen worden voorkomen. Jullie spelen met kinderlevens door dit soort absurde acties.’

Geschokt

Miss Natural Lifestyle is een bedrijf van Eva van Zeeland, die blijkens haar site banden heeft met de Stichting Vaccinvrij.

Ook andere artsen reageren geschokt op de advertentie. ‘Bij ons lagen tot voor kort ook kinderen op de IC met ziektes die te voorkomen zijn met vaccinaties’, schrijft Annemarie van Rossem, arts van het UMC Amsterdam. ‘Drie tegelijk zelfs. Helaas niet één kunnen redden. Heel heftig voor iedereen.’

Melding gedaan

De Twitter-advertentie is gerapporteerd. Het ministerie en de inspectie zijn gealarmeerd door Rake. 

Het RIVM heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg. Een woordvoerder van de RIVM noemt de actie in een toelichting ‘raar en niet oké’. „Wij vragen ons af of dit wel mag, dat weten wij niet. Wij zijn geen handhavende instantie.” 

In een reactie zegt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ernaar te kijken. „We zullen onze bevindingen aan het RIVM laten weten.”

Ook Minister Blokhuis waarschuwt voor de winactie. „Suggereren dat je geen vaccin nodig hebt als je smoothies drinkt is onzinnig”, aldus de bewindsman, die benadrukt dat kinkhoest echt gevaarlijk kan zijn voor baby’s. „Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.”

Zorgen

De afgelopen tijd zijn er grote zorgen om de hoeveelheid kinderen die zijn gevaccineerd in Nederland. In juni vorig jaar waarschuwde het RIVM voor een te lage vaccinatiegraad van 90,2 procent voor kinderen tot twee jaar voor alle beschikbare inentingen. Dit is aanzienlijk lager dan het minimum van 95 procent dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorschrijft. Dit percentage is belangrijk om ziektes als mazelen wereldwijd uit te roeien. 

Daarom voert Duitsland een inentingsplicht tegen mazelen in. Vanaf maart van dit jaar moeten alle kinderen zijn ingeënt die voor het eerst naar een opvang of naar school gaan. Ook het personeel op de opvang en scholen en overblijfmoeders moeten zich laten vaccineren.

In samenwerking met indebuurt Groningen