Acht schademeldingen na aardbevingen in Groningen, ‘mogelijk acuut onveilig’
UpdateIn de directe omgeving van Zeerijp en Appingedam in Groningen, waar gisteren drie aardbevingen waren, zijn acht schademeldingen gedaan.
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) meldt dat er daarnaast zeven meldingen waren van “mogelijke acuut onveilige situaties”. Bij een acuut onveilige situatie is de veiligheid van een gebouw in het geding, bijvoorbeeld doordat muren ernstig scheef staan of omdat er gevaar is voor kortsluiting.
Bij een adres in de stad Groningen, op zo’n 20 kilometer van het epicentrum, zijn veiligheidsmaatregelen genomen na zo’n melding. Bij een melding uit Appingedam bleek dat na een inspectie niet nodig. Voor de overige meldingen staan nog inspecties gepland, aldus het IMG.
Gemiddeld komen er uit heel Groningen op een dag circa 60 meldingen binnen bij het instituut. Maandag waren dat er 94. ,,Soms vormt een beving aanleiding om alsnog schade te melden, al is het adres op soms grote afstand van het epicentrum gelegen”, aldus het IMG. Het aantal schademeldingen kan de komende tijd nog toenemen, denkt het IMG. Bij eerdere aardbevingen van vergelijkbare sterkte meldde ook niet iedereen meteen schade.
Uitzonderlijk
Weerinstituut KNMI, dat ook gespecialiseerd is in seismologie, noemt de drie aardbevingen van maandag bij het Groningse dorp Zeerijp en Appingedam uitzonderlijk. ,,We zien wel eens eerder meerdere aardbevingen op een dag, maar het is wel uitzonderlijk”.
,,Zeerijp is het hart van het gasveld", aldus het KNMI. ,,Waar de grootste samendrukking in het gasreservoir plaatsvindt en waar ook de meeste bodemdaling is. De gaswinning in Groningen neemt af en daarmee ook het aantal en de kracht van de aardbevingen.” Toch houdt het instituut nog rekening met zwaardere aardbevingen, omdat er nog steeds spanning in de ondergrond wordt opgebouwd.
Zeerijp en Appingedam
Gisterenochtend rond 05.00 was de eerste beving met een kracht van 2,5, bij het dorp Zeerijp, in de buurt van Loppersum. Om 15.30 uur volgde een aardbeving bij Appingedam met een kracht van 1,8. In de avond rond 23.00 uur werd de derde en voorlopig laatste gemeten, met een kracht van 2,2, weer in de buurt van Zeerijp. Alle bevingen werden gemeten op circa 3 kilometer diepte.
De bevingen in het noorden van Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied rond Loppersum en Appingedam. De zwaarste aardbeving was bij het dorp Huizinge in 2012. Die had een kracht van 3,6. Huizinge ligt een paar kilometer ten westen van Zeerijp.
Onrustige grond
Burgemeester van de gemeente Eemsdelta, Gerard Beukema, kan zich goed voorstellen dat inwoners zijn geschrokken. ,,Want een aardbeving went nooit”, aldus Beukema in een persverklaring. ,,Gisteren werden wij drie keer geconfronteerd met een aardbeving waarvan het episch centrum in onze gemeente lag. Ondanks het versneld dichtdraaien van de gaskraan in het Groningenveld, blijft de grond onrustig en komen bevingen nog altijd voor.”
Volgens de burgemeester is het de vraag of dit hoort bij het proces van afbouw van de gaswinning of dat er een andere directe oorzaak is aan te wijzen. ,,Daarover zou meer duidelijkheid moeten komen.” De burgemeester heeft maandagavond en dinsdagochtend gesproken met minister Stef Blok (Economische Zaken) en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de aardbevingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw aardbeving bij Groningse Loppersum, kracht van 2.3
Voor de tweede keer al deze maand heeft er een aardbeving plaatsgevonden in het Groningse dorp Loppersum. De beving had volgens het KNMI een kracht van 2.3 en vond plaats rond 03.00 uur op een diepte van 3 kilometer. Het is nog niet bekend of de beving schade heeft aangericht. -
Zo springt het Rode Kruis bij in Ter Apel
Gisteren sliep een aantal asielzoekers noodgedwongen op straat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Afgelopen nacht moest het Rode Kruis bijspringen. Het aanmeldcentrum kampt al dagen met capaciteitsproblemen. Iris van Deinse, woordvoerder van het Rode Kruis, was er bij. En houdt ook vandaag de situatie in de gaten. -
Update
Thijs Römer ontkent aantijgingen seksueel grensoverschrijdend gedrag van destijds 14-jarig meisje
Acteur Thijs Römer heeft zich uitgelaten over de aantijgingen van een destijds 14-jarig meisje. De Groningse Nena (nu 20) stelt dat Römer zich zes jaar geleden schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. De acteur (43) noemt de beschuldigingen ‘echt een brug te ver’. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Groningen voor derde keer getroffen door aardbeving
De provincie Groningen heeft maandag te maken gekregen met drie aardbevingen. Maandagavond werd de derde en voorlopig laatste gemeten, met een kracht van 2,2 in de buurt van Zeerijp, meldt het KNMI. Aanvankelijk werd 2,3 als kracht gemeld.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Gemeente eist gratis Bevrijdingsfestival in Groningen
De gemeenteraad van Groningen eist dat het Bevrijdingsfestival in 2023 gratis is. Alleen dan keert zij subsidie uit. De gemeente maakte 84 duizend euro subsidie over aan het festival, maar toch werd er een entreeprijs van 5,91 euro gehanteerd. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
In samenwerking met indebuurt Groningen