Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Anti-windmolenactivist Jan H. dinsdag voor rechter, Jan Nieboer later ook vervolgd

Anti-windmolenactivist Jan H. uit Meeden (58) staat dinsdag voor het eerst voor de rechter in Assen. Het al dan niet verlengen van zijn voorarrest is een van de onderwerpen ter zitting.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. De zaak rond de heftige protesten tegen de windparken bij Meeden en de Drentse Monden en Oostermoer wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Volgens een woordvoerder van het OM is besloten dat ook Jan Nieboer uit 2e Exloërmond wordt vervolgd voor zijn vermeende aandeel in de zaak. De woordvoerder van Tegenwind Veenkoloniën werd eind juli na zes weken hechtenis op last van de rechter-commissaris vrijgelaten. Dat gebeurde zeer tegen de zin van het OM.

Jan Nieboer moet zich ook verantwoorden voor rechter

Nieboer moet zich volgens het OM later tijdens een inhoudelijke zitting samen met H. verantwoorden voor de rechter. ,,Dit is nieuw voor ons’’, reageert Nieboers advocaat Evert van der Meer. ,,We kunnen niets anders dan afwachten.

Mocht het OM toch van vervolging afzien, dan kunnen we een schadeclaim indienen voor de zes weken dat Nieboer ten onrechte vast heeft gezeten.’’

Dreigbrieven aan ondernemers en gedeputeerde Gräper

H. wordt verdacht van bedreiging van ondernemers die meewerk(t)en aan de bouw van windmolenparken in Groningen en Drenthe. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie met Nieboer en nog twee andere verdachten dreigbrieven gemaakt en verspreid onder betrokken ondernemers.

H. wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de dreigbrief die de Groninger gedeputeerde Fleur Gräper in maart ontving en voor asbestdumpingen op drie locaties in Groningen. Twee ondernemers trokken zich terug uit windprojecten na de dreigementen.

Asbest op drie locaties

Jan H. is nog de enige die vast zit van de in totaal vier verdachten. Tegen hem zijn de verdenkingen het grootst. Zijn dna is gevonden op een voorwerp bij een van de asbestlocaties. Het strafrecht ziet de dumpingen als opzettelijke milieuvervuiling met gevolgen voor de volksgezondheid. Hierop staat een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer.

Het OM verdenkt ook een 50-jarige man uit Nieuw-Buinen en een 65-jarige vrouw uit Emmen van betrokkenheid. Maar of zij ook daadwerkelijk worden vervolgd is nog niet duidelijk. ,,Dat besluit de officier later op basis van het onderzoek. Dat is nagenoeg klaar’’, aldus de woordvoerder. Deze twee verdachten zaten kort vast, de man enkele dagen, de vrouw een dag.

H. moet dinsdag al naar de rechter omdat hij dan ruim honderd dagen vast zit. De wet schrijft voor dat de strafzaak na zo’n periode in het openbaar moet beginnen, ook als het onderzoek nog niet is afgerond.

  1. Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat
    Ziekenhuisstaking

    Teruglezen: Tijdens actiedag lag groot deel van zorg in Nederland plat

    Zorgmedewerkers in naar schatting 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra legden vandaag het werk neer. Hierdoor lag een groot deel van de zorg plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen bleven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg ging door. In de diverse ziekenhuizen waren protestbijeenkomsten en ludieke acties. Hoe verging het de verpleegkundigen vandaag? Lees alles terug in ons, inmiddels gesloten liveblog.

In samenwerking met indebuurt Groningen