Volledig scherm
Geoogste suikerbieten worden verzameld bij suikerfabriek Suiker Unie tijdens de jaarlijkse suikerbietencampagne. © ANP

Bietencampagne start: half miljoen ton suiker uit Groningen

Vanuit grote delen van Nederland rijden vanaf dinsdag dagelijks zo’n duizend vrachtwagens met suikerbieten naar Vierverlaten. De suikerbietencampagne gaat van start.

Met een goed gevoel reed Bram Fetter vrijdagochtend naar zijn werk in Dinteloord.

Fetter, tot 2015 plantmanager van de Suiker Unie in Vierverlaten, is nu directeur productie op het hoofdkantoor van Suiker Unie. ,,Onderweg haalde ik op de snelweg de eerste vrachtwagens in die op weg waren naar de fabriek in Dinteloord. Daar ging de campagne vrijdag al van start.’’

Het verschil in startdata heeft vooral logistieke redenen.

Grote suikerproducent in Europa

Vierverlaten (bij Hoogkerk) en Dinteloord zijn de enig overgebleven suikerfabrieken in Nederland. Suiker Unie is in Europa een grote speler. Voor de komende campagne is het de verwachting dat de fabriek in Vierverlaten een half miljoen ton suiker produceert.

De productie van suiker uit bieten kent haar oorsprong in Polen. Rond 1800 wint een fabriek daar voor het eerst suiker uit bieten.

Suiker uit bieten is goedkoper dan rietsuiker en daardoor groeit het aantal suikerfabriek snel. Zeker als de methoden om suiker te winnen verbeteren en er bietenrassen ontstaan met hogere suikergehaltes.

Van tientallen naar twee fabrieken

Welvaart en groei van de bevolking leiden tot een steeds grote vraag naar suiker. In Nederland zijn rond 1900 tientallen suikerfabrieken actief. In Groningen waren tot het begin van deze eeuw twee suikerfabrieken.

Schaalvergroting en Europese regels leidden ertoe dat er in Nederland nog twee suikerfabriek over zijn. Die van Suiker Unie in Dinteloord en Vierverlaten. Suiker Unie op haar beurt is weer onderdeel van Royal Cosun.

9000 telers

Vanuit half Nederland worden de suikerbieten dus naar Groningen gereden. In Nederland worden suikerbieten geteeld op een areaal van ongeveer 80.000 hectare, er zijn ongeveer 9000 suikerbietentelers. ,,Je kunt stellen dat de helft van hen de suikerbieten naar Vierverlaten brengt’’, zegt Fetter.

Grofweg rijden de suikerbietenwagens vanuit Noord-Holland (inlcusief Texel), Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noordoostpolder en een deel van Gelderland naar de fabriek in Vierverlaten.

Droogte

Suiker Unie verwacht deze campagne een productie van 14 ton suiker per hectare suikerbiet. Dat is geen recordoogst. Met de warme droge zomers die we achter de rug hebben, is een record lastig.

De opbrengst lijkt dit jaar redelijk te worden. ,,Met 14 ton suiker per hectare zitten we iets onder ons vijfjarengemiddelde’’, zegt Fetter. ,,Niet heel veel, maar wel iets.’’

De droogte speelt de suikerproductie parten, maar dit jaar is het voor het Noorden minder erg dan vorig jaar. ,,Vorig jaar hadden we in het Noorden wel last van de droogte. Vooral in Drenthe.’’

Fetter: ,,We zien vooral regionale verschillen. Het verschilt ook per grondsoort, klei of zandgrond.

Campagne duurt tot begin volgend jaar

De campagne van de suikerfabriek in Vierverlaten duurt dit jaar 123 dagen.

In samenwerking met indebuurt Groningen